Dtum
Login with Facebookk
1905 | Október

Mi újság?

Attila sírja

Szentesről érdekes kérdést intézett a Nemzeti Múzeumhoz Csadány Gábor, aki azt jelentette, hogy egy ott kiásott hun sírban levő csontból készült tárgyról Attila nevét véli leolvashatni. A fölásott száztizenkét hun sírban egy csonttárgyon runákat talált.

 

A runás fölirat e csonttárgyon öt betűből áll, melyből három betű értelmét megállapította. E szerint az első és az utolsó betű a az utolsóelőtti betű l, míg a másik két betű közül az egyik a t betűhöz, a másik az i betűhöz hasonlatos úgy hogy ha ez való akkor Attila olvasható a csonttárgyon.

 

A fontos felfedezésről, a fölirat hű másolatának kapcsán, Csallány Gábor azonnal értesítette a Nemzeti Múzeum régiségtárának osztályigazgatóját, Humpel Jozsef dr.-t kérve, hogy a föliratot szintén tanulmányozza és megfejtéséről értesítse.

Tengeri aquarium Budapesten

Lendl Adolf műegyetemi tanár és társai arra kérték a fővárost, engedje meg, hogy a Gyár utczában, az Andrássy-út és Mozsár-utcza között aquáriumot építhessenek. A föld alatt akarják építeni s a gyár utcai parkban lenne a lejárója. Az ajánlattevők 30 évre kérnek díjmentes engedélyt, azután, az egész aquariumot ingyen megkapja a főváros.


Az akadémia elnökválsága

Az akadémia küldöttsége okt. 15-ikén jelent meg báró Eötvös Lórántnál, az Akadémia elnökénél, hogy megkérje lemondásának visszavonására. Kautz Gyula, másodelnök, a küldöttség szónoka hivatkozott Eötvös báró jellemére, tudományos működésének európai színvonalára s egész egyéniségére, mely hivatottá teszi az Akadémia elnökségére s kérve kérte, hogy ne ragaszkodjék lemondásához.

Eötvös Lóránt báró azonban hivatkozott arra az okra, melyet lemondó levelében is kiemelt: tudományos elfoglaltságára s kérte, hogy engedjék őt a laboratórium zajtalan életébe visszavonulni. A legnehezebb lépést, a bejelentést úgyis megtette, most már hadd follyanak az ügyek a maguk rendjén tovább.

Thaty Kálmán, Beőthy Zsolt és újra Kautz Gyula próbálták még lebeszélni e szándékáról, de látva, hogy fáradozások sikertelen, Kautz Gyula sok sikert kívánt Eötvös bárónak tudományos munkásságához. Ezzel a küldöttség búcsút vett a lemondott elnöktől. Az Akadémián most az elnökválasztásról tanácskoznak.

Az osztályelnökök, és osztálytitkárok október 16-ki értekezlete elhatározta, hogy az elnökválasztó elegyes gyűlést november 27- én, az akkorra kitűzött összes ülést megelőzve tartják meg. Az elnök választógyűlésen valamennyi tiszteleti, igazgatósági és rendes tag választ titkos szavazással, cédulára fölírott névvel. Az abszolút többség dönt.

Az új elnök személyére nézve még nem történt megállapodás. Emlegetik gr. Széchenyi Béla koronaőrt, az Akadémia alapítójának fiát, gr. Andrássy Gyulát, Wtassics Gyulát.

Az európai bölényekről

Hajdan egész földrészünkön nagy csordákban legelészett ez a hatalmas állat. Hazánkban is el volt terjedve s legtovább fennmaradt az erdélyi részekben, hol még II. Rákóczi Ferenc is vadászatokat rendezett rájuk. Most azonban már jóformán kihalt a bölény s csakis a Kaukázus rengetegeiben él még teljesen vad állapotban még vagy száz darab.

A cár roppant terjedelmű bialoviczai erdejében is tenyésznek ugyan bölények, melyek száma 900 körül lehet, de ezek már félig meddig ápolásban is részesülnek, mint más vadaskertbeli állatok. Bármennyire óvják és gondozzák is azonban ezeket a bölényeket, még sem szaporodnak.

Vagy húsz évvel ezelőtt a szepes megyei Javorina-hegység rengetegeibe is telepítettek néhány bölényt, de bár a tulajdonos Hohenlohe herczeg a legszorgosabb gondozásban részelteti őket s nem is vadásznak rájuk, mégis ezek is csak lassan szaporodnak. Mindez azt bizonyítja, hogy ez az érdekes állatfaj véglegesen kihaláshoz közeledik.

Mosás géppel

A művelt nyugaton, de különösen Németországban nagy kedveltségnek örvend legújabban a fehérnemű és egyéb ruhaféle mosása, facsarása, mángorlása és vasalása e célra készített külön kézi gépekkel. E gépek ugyanis az eddigi hosszas mosási munkát az ezzel járó sok vesződséget a harmadára szállítják le és a mosási költségeknek is csak a harmadát igénylik.

Kezelésük könnyed, egyszerű olyannyira, hogy minden külön beavatás nélkül használhatók. Bővebb felvilágosítás céljából érdemes meghozatni Würzburg és Társától, IV. Újvilág utca 19-21, az ily gépek illusztrált árjegyzékét, melyet a cég ingyen és bérmentve bárkinek szívesen kívánatra küld.

Hogyan gyógyítható a főfájás

Minden művelt ember tudja, hogy a fejfájós ember arca szomorú, kedvetlen unott és fáradt kinézetű; dolgozni nem tud. Az antidol kitűnő szernek bizonyult, mert nem kell bevenni, hanem csak a gőzét felszívni, a szervezetnek nem árt és egy fél perc alatt elmulasztja még a legirtózatosabb főfájást is.

 

Az antidol kapható minden gyógyszertárban. Egy üveg 35-ször használható, 1 kor. 20 fill. Saját érdekében ajánlható mindenkinek, hogy állandón kéznél tartson egy kis üvegcse Antidol-t melyet csodás hatásáért áldani fog.

A leczketanulás és a szorgalom

Krammer József nevelésügyi értekezése tanult, gondolkozó főre valló módon fejtegeti a szülők feladatait, azt a kérdést , hogy miképp s mikor tanulja a gyermek leczkéjét s mit tehet az iskola a leczketanulás érdekében. A füzet a Franklin társulatnál jelent meg s ára 60 fillér.


Villámcsapás a gizehi piramisba

Ez év márczius 31-ikén olyan zivatar dühöngött Egyiptomban, amilyet 15 év óta nem láttak s lefolyása alatt a gozehi piramis egyikébe belecsapott a villám, mindjárt a csúcsa alatt. Az óriás kődarabok közül, melyekből a piramis épült, néhány helyéből kimozdult s legurult a homokba. Ez az első ismeretes eset, hogy a piramisokat villám csapás érte.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98