Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

Ostromállapot és zavargások Lengyelországban

Orosz-Lengyelországot, hol a legnagyobb forradalmi zavargások és sztrájkok dultak, ostromállapot alá helyezték. A munkások ismét sztrájkot rendeztek, főleg a vasutasok és pedig ezuttal a czár alkotmánya miatt.

 

A tudósitások igy hangzanak: A Visztula-vasut személyvonatainak legnagyobb részét a vasuti zászlóalj tartja üzemben, mert a forgalmi hivatalnokok nagyrészt cserbenhagyják a vasutat. Radonban általános sztrájk tört ki. Bialistokban hajmeresztő állapotok uralkodnak. Az u. n. fekete szövetség tagjai éjjel behatolnak magánlakásokba és revolverrel kezökben pénzt zsarolnak. A rendőrség ily esetekben sohasem lép közbe, ellenben az utczán ártatlanul járó-kelőket lépten-nyomon tettleg bántalmazza. Randonban a rendőrfőnököt, a ki ellen már több merényletet kiséreltek meg, nyilt utczán megölték A Visztula-menti vasuton a sztrájkolók megtámadták a közlekedő vonatokat és agyonlőtték a gépészeket.


Lodzban augusztus 24-ikén mintegy ezer zsidó vallási jelvényeket akart a zsidótemplomba vinni. A hatóság megengedte a körmenetet, de utközben egy rendőrcsapat megtámadta a körmenet résztvevőit s mintegy háromszázat letartóztatott közülük, a kiket, a mikor a tévedés kiderült, ismét szabadon bocsátottak. Dlutovban, Lodz közelében, a kozákok szétverték a munkások gyűlését, a melyen körülbelül kétezer ember volt együtt. A munkások revolverekkel lövöldöztek, erre a kozákság két sortüzet adott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98