Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

Franczia közgazdasági kiküldött Magyarországon

Párisból irják a következő sorokat:
A legutóbbi magyar válságnak megvolt az a jó oldala, hogy a külföld rájött arra, hogy a magyar közvélemény nem azonos az osztrákkal, hogy Magyarországnak megvan a maga önálló politikai akarata, melyet érvényesíteni is tud, ha akar és ennek következtében számba jön a külpolitikában is. 

Ez volt az oka annak, hogy az Eighty Club és angol kereskedelmi kamarák elfogadták Kossuth és Apponyi meghivását, Francziaország már jóval előbb gondolt arra, hogy megmutassa érdeklődését Magyarország közgazdasága iránt, csak arra várt, hogy az angolok, kiknek látogatásáról már régóta tudomással birt, visszatérjenek hazájukba, hogy azután Francziaország más, talán szerencsésebb módon mutathassa meg ezt az érdeklődést.

A volt franczia külügyminiszter, Bourgeois miniszterségének utolsó heteiben már elhatározták, hogy Francziaország egy külön kiküldöttet, egy valóságos konzult küld Magyarországba, kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági küldetéssel. A kiszemelt személyiség Louis Jules Maurice de Coppet, jelenleg elsőosztályu franczia konzul Báselben, ki deczember végén fog elutazni és a ki körülbelül két hónapig fog Magyarországon tartózkodni.

Coppet ur a franczia konzuli karnak egy kiváló tagja, a ki 1892-ben a francziai kereskedelmi miniszter magántitkári hivatalának a vezetője volt: később a külügyminiszteriumba osztották be, a konzuli igazgatósághoz, majd Alexandriában és Londonban müködött, egyébként a becsületrendnek is lovagja. Coppet ur Magyarországon utaztában föl fogja keresni mindama vidékeket, melyek neki közgazdasági szempontból érdekesnek látszanak.

Tanulmányozni fogja Magyarország kereskedelmi piaczait, forrásait és szükségleteit.
Külön tanulmányt fog szentelni bizonyos vidékeknek a franczia tőke elhelyezése szempontjából. Visszatérése után jelentést fog tenni tanulmányutjáról a miniszternek, mely jelentést ki fognak nyomtatni és közölni fogják az összes kereskedelmi kamarákkal, míg a kereskedelmi miniszter illetékes körök és mind ama tényezők tudomására fogja ezt hozni, a kik érdeklődnek a franczia tőkének Magyarországon való elhelyezése iránt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A nagykövet megérkezése Delegáció tagjai Örkényben Gróf Apponyi Bolgár Ferenccel Az Országház lépcsőin Kossuth Ferenc Karlsbadban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98