Dtum
Login with Facebookk
1906 | December

A hölgyek nemzetközi műkorcsolyázó bajnokságáról

A nemzetközi hölgy-műkorcsolyázó-versenyek magyar eredetűek s most, hogy ezek már oly magas fokon állnak, talán nem lesz érdektelen, röviden visszapillantani a versenyek fejlődésére.


Az 1903-ban rendezett Európa és világbajnoksági versenyekre benevezett és részt is vett a világ legnagyobb műkorcsolyázó hölgye Mrs. Syers. A műkorcsolyázók egy része kifogásolta a hölgyek részvételét a férfiak részére kiírt versenyen és az ennek nyomán keletkezett hirlapi polemiában a czikkírók tulnyomó része ugyanezen álláspontot foglalta el.


A szövetség ugyanezen évben Budapesten megtartotta kongresszusát, foglalkozott ugyan ezzel a kérdéssel, határozatot nem hozhatott, mert a szövetséghez tartozó egyletek egyike sem indítványozta a versenyszabályoknak a hölgykérdés folytán leendő megváltoztatását.


A kongresszus tagjai valamennyien oda nyilatkoztak, hogy a versenyszabályok ezen kitétele „Herrenläufer” az amateurség kifejezésére szolgál és semmi esetre sem szolgálhat indokul arra, hogy a hölgyek ez alapon a versenyektől eltiltassanak.


A kérdés tehát továbbra is nyílt kérdés maradt.
A kongresszus behatása alatt a B.K.E. sportbizottsága a kérdést nem vette le a napirendről, több ülésén foglalkozott e kérdéssel és végre egybehangulag arra a megállapodásra jutott, hogy a kérdés leghelyesebb megadása az volna, ha a hölgyek részére külön műkorcsolyázó versenyek iratnának ki.


Ebből indulva ki, a választmánynak azt indítványozta, hogy az 1904-ben tartandó nemzetközi versenyek alkalmával rendezzen egy nemzetközi hölgy műkorcsolyázó versenyt is.

 

A választmány a sportbizottság indítványát elfogadta s mikor az egylet kiírása közhírré tétetett, a korcsolyázó sporttal is foglalkozó sajtó osztatlan elismeréssel fogadta a kiírást, mint olyan ujabb lépést, mely az ugynevezett „hölgykérdést” véglegesen megoldotta.


A szövetség versenyszabályai értelmében a kiírásoknak deczember 1-ig kell közhírré tétetniök és így tekintettel arra, hogy a B.K.E. kiírása is az utolsó napokban közöltetett, mi sem természetesebb, mint az, hogy 1904-ben egyedül nálunk tartottak nemzetközi hölgy-műkorcsolyázó versenyt. Ez a verseny várakozáson felül jól sikerült daczára annak, hogy annak nemzetközi jelleget, csak két bécsi urhölgy részvétele kölcsönzött. Kezdetnek azonban mindenesetre jó kezdet volt.

 

1905-ben a helyzet már lényegesen megváltozott. Jóformán minden egylet, mely nemzetközi versenyeket írt ki, felvette programmjába a hölgy műkorcsolyázó versenyeket ugyanannyira, hogy például a stockholmi hölgyversenyen nem kevesebb mint kilencz urhölgy vett részt és pedig a legkülönbözőbb országokból.


A magas színvonalon álló verseny a legnagyobb érdeklődés mellett folyt le s a gyönyörű verseny hatása alatt az egyes országok kiküldöttei már ott megállapodtak abban, hogy meg kell teremteni a hölgyek részére a klasszikus versenyt, a hölgybajnokságot.


A Berlinben 1905-ben tartott kongresszus vita nélkül egyhangulag ily irányban változtatta meg a versenyszabályokat.


1906-ban Berlinben kellett volna az első hölgybajnokság versenyt megtartani, de a kedvezőtlen időjárás folytán az lehetetlenné vált a verseny rendezését Davos vállalta magára és így Davosban nyerte el Mrs. Syers öt versenytársával szemben a büszke bajnoki czímet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az emberi beszéd vizsgálata Az emberi beszéd vizsgálata
A beszéd az ember legsajátosabb működése, melynek ismerete,...
Magyar író meghal Szíriában Magyar író meghal Szíriában
Magyar író, aki kereskedelmi útra megy Sziriába és ott meghal, -...
Nemzetközi jéghockey-mérkőzések Nemzetközi jéghockey-mérkőzések
A BKE. agilis vezetősége páratlan sportszeretettel és szakértelemmel...
Zsidó tagok nélkül tartja közgyűlését az idén a tőzsde Zsidó tagok nélkül tartja közgyűlését az idén a tőzsde
A budapesti áru- és értéktőzsde közgyűlése minden évben rendszerint...
Polnay méltóságos úr a pesti éjszakában Polnay méltóságos úr a pesti éjszakában
Az egyik dunaparti szálloda halljában mintegy tíz nappal ezelőtt...
Az uj termelés zár alá vétele Az uj termelés zár alá vétele
Megjelent a kormány rendelete az uj termés kenyérmagvainak zár alá...
Kállay miniszter az irányitott gazdálkodásról és a magasabb buzaárról Kállay miniszter az irányitott gazdálkodásról és a magasabb...
Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter az alábbi nagyfontosságu...
Az új osztrák miniszterelnök-jelölt Az új osztrák miniszterelnök-jelölt
A volt Clary-minisztérium belügyminisztere dr. Körber van kiszemelve...
A másfélszáz év előtti drágaság A másfélszáz év előtti drágaság
A mai drágaság mellett szinte a mondák körébe tartozik már a régi jó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98