Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1906 | Február

IX. Keresztély dán király halála

IX. Keresztély dán király január 30 ikán délután rövid betegség után elhunyt.

 

IX. Keresztély dán király legidősebb uralkodója volt Európának és a mellett, hogy magas kora nagy tiszteletet szerzett neki, még az is növelte tekintélyét, hogy Európának majdnem valamennyi uralkodó családjával rokonságba állott. El is nevezték *Európa apósá*-nak.

 

A 88 esztendőt ért uralkodó 1863-ban lépett a dán trónra, miután VII. Ferdinánd király halálával a dán királyi ház férfiága kihalt. Uralkodásának eleje külső háborútól és belső zavaroktól volt viharos. Feladatául tűzte ki, hogy Schlesvig Holsteint és Lauenburg herczegséget beolvaszsza Dániába.

 

Ez a törekvése azonban Poroszországgal és Ausztriával háborúba keverte, a mely a düppeli sánczoknál vívott véres csata után Dánia kudarczával végződött. Schlesvig-Holtstein és Lauenburg elvesztek Dánia számára.


Országa belsejében sem örülhetett nyugalomnak hosszú ideig Keresztély király. Konzervatív hajlandóságai következtében irtózott attól, hogy a törvényhozás radikális többségét bizza meg a kormányalakítással és az általa kinevezett konzervatív kormány örökös összetűzésben állott a képviselőház többségével.

 

Később azután meghajolt Keresztély király népének akarata előtt és beletörődött a radikális párt uralmába, a mint hogy beletörődött abba is, hogy kicsiny országának nem adatott meg hódító álmokat, nagyhatalmi vágyakat megvalósítani. És a harczias királyból bölcs, népszerű uralkodó és híresen jó családapa lett.

 

Nemzetközi viszályoknál gyakran fogadták el választott bírónak és udvarán , a hol gyakran maga köré gyűjtötte elterjedt rokonságát, a különböző országok uralkodói találkoztak és nem egy nevezetes nemzetközi akczió szövődött a kopenhágai udvar otthonos csöndjében.


Azt az örömet megérte az agg uralkodó, hogy unokája. Hakon, Norvégia trónjára jutott. Norvégia királylyá lett unokájához intézett bucsuszavai bejárták az egész világsajtót; az volt halála előtt az utolsó alkalom, a mikor beszélt róla az egész világ.


Az elhunyt IX. Keresztély királyt legidősebb fia, a 63 éves Frigyes herczeg követi a dán trónon. Atyja mellett az uralkodó-család legnépszerűbb tagja Dániában, a ki nagyobb ünnepeken gyakrabban képviselte ősz apját.

 

A politikában legjelentősebb szerepe az volt, a mikor Berlinben való látogatásával megtette az első lépést a dán-porosz udvar közt fennállt évtizedes feszültségnek megszüntetésére. Azóta tudvalevőleg a két uralkodó-család teljesen kibékült.

 

Az új dán király igen gyakran járt hazánkban. Sopronban lakó leányát, a most nagybeteg schaumburg-lippei herczegnét szokta meglátogatni és az ilyenkor tartott estélyekre és ebédekre megszokták hívni Sopron város előkelőségeit. Frigyes herczeg mindenkor előzékenyen elbeszélgetett a magyar urakkal, a kik valósággal meg voltak lepve az idegen herczegnek a magyar viszonyokban tanusított tájékozottságáról.


IX. Keresztély király halála körülményeiről a következőket írják:


A király a január 29-iki délelőtti rendes kihallgatás után fáradtnak érezte magát és az ágyba feküdt, hogy az ebéd előtt kissé pihenjen. Az orosz anyaczárné három órakor meglátogatta a királyt, a ki nem jól érezte magát, miért is az anyaczárné a királyi család tagjait hívatta, a kik közül többen csakhamar meg is jelentek. Három óra negyven perczkor a király csendesen elhunyt.

 

Mikor a király halálának híre eljutott a törvényhozásba, az elnök az ülést berekesztette. A király elhunyta alkalmából a városban mindenfelé gyászlobogókat tűztek ki. - Egy másik távirat ezt jelenti: A kihallgatás igen sokáig tartott, mert a királynak számos személyt mutattak be. A kihallgatás után a király reggelihez ült.

 

A reggelizés folyamán, a melyen az orosz anyaczárné és János vettek részt, a király roszul érezte magát és három óra tájban ágyba feküdt. A midőn állapota roszabbodott, a két udvari orvost hívták, azonban minden igyekezetük, hogy a királyt megmentsék, eredménytelen volt.

 

A halál bekövetkezésekor az orosz anyaczárné, János schlesvig holsteini herczeg és a két udvari orvos volt jelen. A trónörökös abban a perczben érkezett meg, midőn a király meghalt. Később megjelentek az királyi család többi tagjai.

 

A király haláláról szóló hivatalos közlés szerint a halál délután három óra tíz perczkor állott be, szívszélhüdés tünetei közt halt meg. Január 30-án Amalienborgban, VII. Keresztély király palotájából proktamálják az új királyt.

 

A miniszterelnök a trónváltozás alkalmából benyujtotta a kormány lemondását. Az új király azt a reményét fejezte ki, hogy a kormány tovább vezeti az ügyeket. Január 30-ikán az országgyűlés tagjai összegyűlekeztek a törvényhozás termében, hogy átvegyék a VIII. Frigyes király trónralépéséről szóló királyi üzenetet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
IX. Keresztély dán király családjával Keresztély dán királynak a norvég küldöttség fölajánlja a királyi koronát
Cikk-ajánló
Károly román trónörökös leghőbb vágya Károly román trónörökös leghőbb vágya
Ferdinánd király temetése napján Károly volt trónörökös kijelentette...
Kosár-export, kosár-import Kosár-export, kosár-import
A háziipari cikkek értékesítésének lehetősége mindinkább csökken. A...
Az ellenzék vezérei a királynál Az ellenzék vezérei a királynál
Öreg királyunk ma is fiatalos buzgalommal intézi az ország sorsát s...
A MAC országos atletika versenye A MAC országos atletika versenye
Szenior versenyek. 100 m. handicap. 1. Stern Géza MTK 9 m.e. 11.4...
Santos Dumont új léghajója Santos Dumont új léghajója
A kormányozható léghajó problémájának szenvedélyes franczia udvarlója...
A Ludovika Akadémia nyolcasa evezett át elsőnek a célon A Ludovika Akadémia nyolcasa evezett át elsőnek a célon
Pünkösd vasárnapján a Margitsziget mellől indult el a főiskolások...
Az FTC gyaloglóversenye Az FTC gyaloglóversenye
Mult vasárnap az FTC 2500 m. ifjusági II.-od osztályu...
Lloyd George tényleges békét követel Lloyd George tényleges békét követel
Lloyd George a nemzeti liberális konferencián ma tartotta meg nagy...
Színpompás kép volt az Opera vasárnap esti díszelőadása Ciano gróf tiszteletére Színpompás kép volt az Opera vasárnap esti díszelőadása Ciano gróf...
Vasárnap este fényárban úszott az Opera palotája. A homlokzat előtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98