Dtum
Login with Facebookk
1906 | Február

Finn véleménynyel Magyarországról

- Levél Helsiugforaból –

Távol a hazától, idegen emberek közt, mily örömmel hallunk megjegyzéseket saját nemzetünkről, különösen ha kellemesek!

 

Finnországi utam folyamán érdeklődve figyeltem és feljegyeztem mindazokat a beszélgetéseket, melyek rólunk szóltak és sok jót és szépet hallottam a magyarokról. Ide utazásomkor volt alkalmam más nemzetek rokonszenvét is tapasztalni.

 

Igy a hajón, ebéd után, mikor mindenki a fedélzetre sietett, láttam, hogy egy orosz nő a kabátja felvevésével bajlódik s bár már sokan haladtak el mellette, senki sem segített neki.

 

Odaugrottam és felsegítettem a kabátját. E közben odaérkezett a férje is, ki azonnal megjegyezte, hogy már régen hallotta, hogy a magyarok udvariasak. Szt. –Pétervárott egy benszülött orosz Budapestet mondotta a legszebb városnak.


A finnek azonban minden más népnél rokonszenvesebben gondolnak ránk. Högdalth Lilli kisasszony, jeles fiatal finn drámai művésznő tanulmányuton volt Európába nagyobb városainak szinházaiba. Mindenütt szivesen fogadták.

 

Bécsben különösebben is kitüntették, mert megigérte a bécsieknek, hogyha máshova nem is, de oda vissza fog még térni. Bécsből indult Budapestre. Programja szerint csak három napig szándékozott ugyan maradni, de az ott nyert kedves benyomások hatása alatt három hétre hosszabítatta meg szabadságát.


Most érkezett haza, s a ki hallja őt a magyarokról beszélni, az ha nem látta is Magyarországot s ha nem hallott is a magyarokról eddig, most egyszerre megszeret bennünket. Tetszett neki minden: Budapest legszebb város, a hol eddig megfordult. S benne a nép mily barátságos! Oly sok jó tulajdonság talán csak a magyarban összpontosul. Ott tartózkodását sohasem felejti el s mindig vissza fog kivánkozni.

 

Legföbb vágya még egyszer látni Magyarországot s addig nem nyugszik, míg e czélját el nem éri. Volt alkalmam vele hosszabban is beszélgetni s megkértem, mondaná meg észrevételeit a nálunk tapasztalt ferdeségekről. De ő ismét csak dicsérni kezdte a magyar földet s annak különösen népét.


- Nem mondhatok róluk rosszat, hacsak vétkezni nem akarnék! – szólt. – Ha mégis valamit szokatlannak találtam, az a nők nehéz helyzete.


Finnországban ugyanis a lányok szabadok, megjelenhetnek egyedül is bárhol, szinházban épen ugy, mint a legfényesebb tánczmulatságon. Kiséret nélkül sétálhatnak, látogatást tehetnek; míg Magyarországon minden lépésük az anyjuk vagy ennek helyettese felügyelete alatt áll.

 

Finnország ebben is, mint sok más dologban, megelőzte a többi európai államot. Sőt mi több, most van kidolgozás alatt egy uj törvényjavaslat, a mely a nőknek is szavazati jogot biztosít, csak a czártól függ, helyben hagyja-e?


Mikor a főtanfelügyelővel a finn iskolákat látogattam, a bemutatás alkalmával a szokott udvariassággal fogadtak, de mikor kisérőm azt is megmondta, hogy Magyarországból való vagyok, egyszerre megváltozott hivatalos maguktartása, s a legszeretetreméltóbban ostromoltak kérdéseikkel.


Ispánovits Sándor.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jarnefelt Maikki finn énekesnő Racte Anno finn énekesnő
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Az egész kulturvilág feszült érdeklődéssel kiséri Amundsennek és...
Találkozás hamupipőkével.- Révész Béla novellái Találkozás hamupipőkével.- Révész Béla novellái
A fiatal novellairó nemzedékből, azok közül, a kik az utolsó öt-hat...
Quo usque tandem II Quo usque tandem II
Három hete mult, hogy e helyen kérdeztük a miniszterelnököt és az...
A miniszterelnök gyásza
Gróf Tisza István miniszterelnök anyósa, özv, Tisza Lászlóné, Tisza...
A pengő A pengő
Az 1926. év karácsonya nevezetes fordulópontot jelent az új...
Ízlések és pofonok a századelőn, avagy: Mivel bántottalak én tégedet, te tiportfejű marha? Ízlések és pofonok a századelőn, avagy: Mivel bántottalak én tégedet,...
Kizárólag az Önök szórakoztatására és okulására a következő két hét a...
Az utolsó hordárok tragédiája Az utolsó hordárok tragédiája
Már alig maradt belőlük mutatónakvaló, még csak itt-ott látni közülök...
Nyári időszámítás Nyári időszámítás
Nem vált be a nyári időszámitás, ez a gyorsan letünt nyár még...
Magyarország – Ausztria kerékpáros válogatottjainak mérkőzése Magyarország – Ausztria kerékpáros válogatottjainak...
Magyarország – Ausztria válogatottjainak kerékpáros versenyét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98