Dtum
Login with Facebookk
1906 | Február

Magyar utazó képei Kelet-Ázsiából

Ma már nem úgy van, mint hajdan, hogy szinte országos nevezetesség számba megy az a magyar ember, a ki nekivág az óczeánnak és bejárja a négy világtáj legtávolabbi pontjait. Akár szórakozás czéljából is meg lehet ezt manapság tenni, a közlekedés fejlettsége mellett, - csak pénz kell hozzá.

Egy vállalkozó szellemü honfitársunknak, Jansen Antalnak még ez se kellett, mert ő úgy indult világkörüli útnak, hogy a költségeit utközben fogja megkeresni fotografálással,mozgó fényképek mutogatásával.

Mikor pl. San-Franciscobol Kelet-Ázsiába akart utazni, nem pénzen vette a hajójegyet, hanem szerződött egy hajós-társasággal, hogy mozgó fényképeket készit hajóiról, a melyeket a társaság reklám-czélokra használhat. Igy szolgálta meg szabadjegyét.

Japánban, Khinában, a különféle ázsiai országokban és gyarmatokban kinematográf-sátort ütütt fel s ott mutogatta a jámbor bennszülötteknek és gyarmati európaiaknak Európa csodáit. Amazoknak álmélkodására, emezeknek honvágyuk csillapitására.

Hazatérve aztán nagy utjáról, mely három évnél tovább tartott, most idehaza tart előadásokat csakhogy most természetesen a messze világrészek nevezetességeit mutogatja. A minap a budapesti katholikus körben tartott nagy közönség jelenlétében érdekes előadást s ennek képei közül néhányat közlés végett rendelkezésünkre bocsátott.

Mind Kelet-Ázsiából való e kép, Jansen saját fölvételei után. A csodás multú, zaklatott jellemű és rejtelmes jövőjű Khinában többek között olyan jelenetet is vett föl, a milyet nem minden arra járó európainak van alkalma látni.

Tömeges lefejezést, a milyen – a khinai büntető törvények szigora miatt – napirenden van s főleg e nagy városokban valóságos népünnep számba megy.

Sorban egymás után nyiszálják le a delikvensek fejét s csonka holttestüket ott hagyják heverni egymásmellett és mögött, a míg valamennyivel végeznek. A képen láthatni, a mint egy derékig levetkőztetett gonosztevővel éppen elbánni késülnek.

Négy hóhér kell ehhez: ketten kötéllel megfezsítik az elitélt nyakát, harmadik hátulról meglöki, hogy fejjel előre bukjon, mire a negyedik, a főhóhér gyorsan és nagy ügyességgel leszeli a fejét.

Egyetlen európai látható a képen: ez maga Jansen, a ki a borzalmas jelenetet végignézte, míg utitársa lefényképezte. A levágott fejeket aztán „csokorba” kötve fölakasztjk egy czölöpre a városi szemétdombon, bámészkodók borzongatására s egyuttal nyilván erkölcsi okulásáráa is.

Khinából Siamba ment Jansen s itt lefényképezte a nálunk is ismeretes Csulalongkorn királynak a palotáját s annak udvarát, melyben egy sereg templom, szent elefántok szobrai adják a fődiszt. A tornyok mind aranyozott kőből vannak rakva, - a belépő eleinte megdöbben a keleti napfényben csillogó ennyi arany láttára.

Jelmezük miatt érdekes a siami színésznők csoportja, keleties diszű selyem és aranyhimzéses ruhájukkal, csúcsos, szintén aranyozott magas fa- vagy gipsz-süvegükkel, melyenk olyan a formája,mint a templom-tornyoké.

Portugall-Indiából egy régi, feltünően szép barokk-stilusú templom elhagyott romjai mutatjuk be. Egykori birtokosai, a jezsuita barátok még a XVIII. században, rendjük eltörlésekor kivonultak belőle, azóta folyton mállasztja köveit, vakolatát az idő.

A mellette levő Máriáról elnevezett kis kolostorban még lakik néhány öreg bennszülött nő, de az alagutak, melyek a két épületet összekötötték, már nagyobbrészt be vannak dőlve.

Európa és Ázsia találkozik végül azon a képen, a mely Ceylon szigetéről, Colombo városából egy nagy európai szálloda előtt ábrázolja a vén európai szakácsot s egy fiatal benszülött nőt a szálloda cselédségéből.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gonosztevők kivégzése Khinában Csulalongkorn siami király palotájának udvara Siami szinésznők Egy ceyloni szálloda előtt
Cikk-ajánló
Szerb kommunisták vérengzése
Az ,,Obbnova” Arangyelovácból érkezett jelentése szerint a...
A koronázáskor engedélyezett kegyelem végrehajtása A koronázáskor engedélyezett kegyelem végrehajtása
Mint ismeretes, Ő Felsége megkoronáztatása alkalmából 1916 deczember...
A véres belgrádi éjszaka eseményei A véres belgrádi éjszaka eseményei
A katonai összeesküvést már régen és nagy szivóssággal szervezték. A...
A falu üres órái és a többtermelés A falu üres órái és a többtermelés
Korunk egyik vezéreszméje a szociális jólét kérdése. A legalsóbb...
Ligeti Miklós kiállítása Ligeti Miklós kiállítása
Ligeti Miklóst eddig a lágy finomságuk, az ötletesség, az...
A Fővárosi Kerékpár-Egylet nemzetközi versenye. A Fővárosi Kerékpár-Egylet nemzetközi versenye.
Lélekemelő esemény színhelye volt folyó hó 8-án a...
Magyar győzelem a Budapest-Berlin városközi mérkőzésen Magyar győzelem a Budapest-Berlin városközi mérkőzésen
A Sport Club Charlettenburg pályáján, 7000 főnyi közönség előtt,...
A karhatalom és kommunisták harca A karhatalom és kommunisták harca
Szombaton délután öt óra tájban az államvasutak istvántelki főműhelye...
Légi omnibusz Légi omnibusz
A repülőgép tényleg a háboru alatt fejlődött azzá, hogy most már...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98