Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

A hónap rövidhíreiből

Az üvegiparból

Mint örömmel értesülünk a Hazai üvegipar r.t. felszámolásban lévő cégnek már mintegy 10 esztendeje üzemen kívül levő pálfalvai telepét 200,000 koronáért megvette Pock Jenő ismert hazai üveggyárosunk. – Csak örülünk, hogy ezen igazán modernül berendezett gyártelepünk lesz hivatva erősen fejlődő üvegiparunknak teljes megerősítésére. Reméljük, Hogy a Rényi-féle alkudozások szintén eredménnyel fognak végződni. 

Most már csak azt szeretnők hallani, hogy az esztergomi üveggyár, ez a hatalmas, modern ipartelepünk is mielőbb üzembe jön, melynek utjában – mint értesülünk – csak holmi adóelengedési kérdés gáncsoskodik.


Bányavasutak Hunyadmegyében


A Budai 12 apostol bányatársulatnak zurabárzai aranyzuzo telepétől Kristyór, Czereczel, Brád, Mesztakon, Ribicze és Czebe községek határain ezen utóbbi község mellett levő szénbányáig vezetendő keskeny nyomtávu bányavasutra az előmunkálati engedélyt a kereskedelmi miniszter egy évre megadta. 

A vajdahunyad gyáli bányavasutat, mely korlátolt közforgalomra is be van rendezve, legközelebbi helyi érdekű vasuttá alkitják át. Az engedélyezési tárgyaláson az átalakítás költségeit 300,000 k. –ban s a teljes alaptőkét 3,935,000 k. –ban állapították meg. A tőke fedezetére a pénzügyminisztérium által 60 éven át fizetendő hozzájárulás 2,955,000 k. –ban leszámított értéke szolgál és a hiányzó 1,020,000 k. 60%-os árfolyamon kibocsátandó részvények utján volna beszerzendő. 
 


A román vasutügy

A román vasutügy rendkívüli fejlődésére és a belföldi ipar fellendítésére való tekintettel román kormánykörökben az az eszme vetődött fel, hogy a meglevő nyolc szakminiszteriumhoz egy kilencediket állítsanak fel a vasút és iparügy számára. Ha a terv megvalósul, az uj miniszteriumhoz osztják be a posta, távirda és telefon igazgatását, mely jelenleg a belügyminiszter ressortjához tartozik.

Felrobbant petróleum

Kecskeméten a Batu féle gőzmalom részére egy kazán petróleum érkezett fűtési czélokra.
A petróleumot hordókba fejtve szállították el az állomásról. Deczember 30-ikán este is több munkás dolgozott a lefejtéssel és e közben Szabó Imre molnársegéd égő gyertyát tartott oda egy 11 hektoliteres hordóhoz, hogy megtudja, tele van-e.

Alig ért azonban közel a hordóhoz az égő gyertyával, a mikor a kőolajjal telt hordó óriási robajjal felrobbant és a kiömlő kőolaj a vasúti raktárak közelében égni kezdett. Az idejében kivonult tűzoltóságnak sikerült a nagy veszélyben lévő raktárakat megmenteni.

Szabó Imre molnársegéd sulyos égési sebeibe belehalt. Két napszámos megsérült, két fuvaros ló megégett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Üveggyár a századfordulón Bányavasút A kecskeméti pályaudvar
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98