Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

A korcsolyapályáról

Magyarország legnagyobb jégpályáján, a városligeti tavon az alatt a néhány nap alatt, a míg kitartott a téli hideg, vígan folyt a korcsolyázás, az ország hidegebb éghajlatu vidékein pedig folyik még most is. Ha tekintetbe veszszük, hogy tulajdonkép csak a hatvanas években kezdett nálunk a korcsolyázás általánosabban elterjedni, azt kell mondani, hogy máris szépen felvirágzott, még pedig nem csak mint egészséges mulatság, hanem mint sport is, verseny dicsőség szerzésére való kedvező alkalom. Műkorcsolyázóink e téren is, mint a legtöbb más sportban, nem vallanak szégyent, sőt nem egy szép sikert is arattak külföldi versenyeken is.


Köztük Földváry Tibor öttevényi földbirtokos néhány évvel ezelőtt Európa műkorcsolyázó-bajnokságát szerezte meg a versenyző német, angol, svéd, norvég, svájczi, hollandi és oroszországi műkorcsolyázókkal szemben.

 

Földváryn kívül mesterek voltak Porzsolt Gyula és Tergovcsics Jenő is, míg a most is szereplő műkorcsolyázók közül kiválnak: Dezső Arthur, dr. Márkus Jenő, Meszléry Tivadar, ifj. Urbány Sándor, kik ritka tökélyre vitték a műkorcsolyázást. A hazai korcsolya-sport vezéregyesülete, a budapesti korcsolyázó-egyesület nemrég elhunyt érdemes elnökének Busbach Péternek emlékére jubileumi emlékversenyt létesített "Magyarország gyorskorcsolyázó bajnoka" számára, pompás kivitelű vándordíjjal: ugyancsak Benke Gyula alapító tag nevére "Magyarország műkorcsolyázó bajnoka" czímmel létesített jubileumi emlékversenyt.

 

A magyar hölgyek is nagy buzgalommal tökéletesítették több évi gyakorlat után a műkorcsolyázást és a jégen való keringőzést. Évek óta előljár ebben Lónyai Margit grófkisasszony bámulatos gracziózus tánczművészetével, továbbá Tóth Angela és Kronberger Lili kisasszonyok; az utóbbi az idei stockholmi északi játékoknak a nők részére kiírt műkorcsolyázó-versenyében kilencz versenyző közt második lett.

Kár, hogy a budapesti korcsolyázó-egyesület nem rendez kirándulásokat a tagok részére a főváros közelében lévő fehérmegyei velenczei tóra, mely tükörsimára szokott befagyni, vagy a távolabbi Balatonra, hogy egyuttal a vitorlás-szán sportját is lehetne űzni. A magyarországi korcsolyázóknak kínálkozik az a földkerekségén páratlan alkalom is, hogy nyáron is korcsolyázhassanak a dobsinai jégbarlang nagytermében.

 

Kitűnő traning-hely lehetne ez műkorcsolyázóinak; így 4-5 heti októberi-novemberi előkészülettel oly előnyös helyzetbe jutnának a külföldiekkel szemben, hogy játszva legyőzhetnék őket. Az utóbbi években a korcsolya-sport híveinek őszinte sajnálatára igen enyhe volt a téli időjárás és a jelek arra vallanak, hogy az idén sem lesz hosszu a korcsolyázó-saison.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Állás a korcsolya élén Keringőre készen Társasjáték a jégen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98