Dtum
Login with Facebookk
1906 | Január

Mi újság?

Harmónia a mindenséggel

Külföldön legujabban nagyon olvassák Ralph Waldo Trine erkölcs-filozofiai munkáit, melyek szerzője nemcsak keresztnevével, hanem előadása módjával is erősen emlékeztet Emersonra. Világfelfogása, melyet filozofiai erővel hangoztat, sok tekintetben a buddhista eszmékhez közeledik.

Vannak nagyobb mély eszméi s fejtegetése néha erősen bevlágit az emberi lélek, a vallás és erkölcs lényegének rejtelmeibe.

Az érdekes iró egyik érdekes könyvét, a „Harmónia a mindenséggel” czíműt Révész Paula magyarra isleforditotta. A kit az ilyen kérdések érdekelnek, tanulságot, élvezetet merithet belőle.

Fejezetek a gyermekrajzok lélektanához

Az iskolai rajztanitás, mint az egész világon, legujabban nálunk is bagy átalakuláson megy keresztül. Szakit a stilizált minták, arabeszkek, rozetták,mértani formák hideg, többnyire értelem nélkül való másolásával s a természethez fordul, azt igyekszik a gyermekkel megfigyeltetni és ábrázoltatni.

A gyermek rajzolja azt, a mit maga körül, otthonában, az iskolában, a természetben lát s ha rajza naiv és kezdetleges, az sem baj, annál inkább utat nyit a gyermek benső lelki életének megfigyeléséhez s idővel a gyakorlat révén úgyis tökéletesedik.

Erről a tárgyról szól Nagy László tanítóképző-intézeti igazgató füzete; az irodalom s saját tapasztalatai felhasználásával lélektani alapon fejtegeti azt a lelki folyamatot,mely a gyermekben végbemegy, mikor valami előtte levő vagy emlékezetében élő tárgyról rajzot készit.

Régente az efféle „firkálásért” még meg is büntették a gyermeket, - a mai tudomány mint érdekes adalékot használja föl és értékesíti.

Teozofia

Amerikában ésAngolországban, a hol az emberek gondolkodásában jóval több tért foglalnak el a vallási prolemák, mint nálunk, régebb idő óta meglehetős hullámokat vert fel a teozófiai mozgalom.

Nálink jóformán alig tudnak róla, a mint hogy az európai kontinensre csak legújabb időkban kezd átáramlani.

Most Stojits Iván vállalkozott arra, hogy egy füzetben propagálja ezt a vallási felfogást, a melyet nem elégít ki a történeti vallásfelekezetek hitélete, hanem magasabb egységes világfelfogásra utal, az egész emberiség szellemi szolidaritását hagnoztatva az általános emberszeretet és testvéresülés eszméiben.

A teozófiai eszmék bővebb taglalásába nem bocsátkozhatunk bele, cak konstatáljuk, hogy Stojits Iván füzete világosan, helylyel-közzel sok melegséggel tárgyalja az új világnézetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98