Dtum
Login with Facebookk
1906 | Július

Mérgezés a bukaresti osztrák pavillonban

A bukaresti kiállításnak újra megvan a maga eseménye. A kiállítás osztrák pavillonjának a korcsmájában romlott ételt szolgáltak ki, a melytől számos ember megbetegedett, egy ember meg is halt.

 

Kitűnt, hogy az osztrák pavillon korcsmájában az ételt tisztátlan fémedényekben főzték, minek következtében az ételeket mérges savak fertőztették meg. Ezek okozták a betegségeket és haláleset is.

 

Az eset, a melynek a bukaresti lapok hamarosan hírét vették, óriási feltűnést és izgatottságot keltett az egész városban és julius 6-ikán, mikor pedig népünnepség volt a kiállítás területén és az összes helyiségek zsufolva voltak, az osztrák pavillon szinte kongott az ürességtől.

 

Már napok óta föltűnt, hogy a kiállítás látogatói közül többen, a kik a kiállítás területén étkeztek, megbetegedtek. Valószínűnek látszott, hogy a kiállítás valamelyik helyiségében fertőzött ételeket szolgálnak föl, azonban a legszigorubb vizsgálat mellett sem tudtak ráakadni a baj forrására.

 

20-ikán délután egy Ghermany nevű orvosnövendék betért az osztrák pavillon étkezőjébe, a hol fagylaltot rendelt. Alig evett néhány falatot, mikor hirtelen rosszul lett és lefordult a székéről. A mentők vitték ápolás alá és rögtön megállapították, hogy mérgezésről van szó és beszállították Ghermanyt a kórházba.

 

Itt az orvos újra megvizsgálta és megállapította, hogy tisztátalanul kezelt rézedényről származott zöldgálicz mérgezés okozta a szerencsétlen diák megbetegedését. Az est folyamán Ghermany elvesztette az eszméletét és egy félórával később a mérgezés kétségbevonhatalan jelenségei között meghalt.

 

Ugyancsak a délután szállítottak be a kórházba egy Vachmann nevű tanulót, a ki délben ugyancsak az osztrák pavillon étkezőjében ebédelt és a délután folyamán mérgezés jelenségei között megbetegedett. Vachmann állapota sulyos, de ha komplikácziók nem lépnek közbe, akkor esetleg még jobbra fordulhat.

 

A bukaresti estilapok hasábos czikkekben számoltak be az osztrák pavillon szenzácziójáról. Az áldozatok iránt általános a részvét. Az ügyészség megindította a rendőrség útján a nyomozást. A bűnösök ellen gondatlanságból okozott emberölés vétsége miatt indítják meg az eljárást.

 

Este az Adeverul a kiállítás területén nagy népünnepet rendezett. Az összes kiállítási helyiségeket nagy közönség töltötte be, csak az osztrák pavillon maradt üresen. Mozgalom indult meg, hogy az osztrák pavillon étkezőjét bojkottálják

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bukaresti kiállítás - A  romániai magyar egyesületek pavilonja Bukaresti kiállítás - Magyar pavilon Károly király megnyitja a bukaresti kiállítást
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98