Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

A Gyáriparosok Szövetségének munkaprogrammja

A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége e hó 12-én tartott igazgatósági ülésén állapította meg a Szövetség nyári munkaprogrammját, mely a bukaresti kiállítás rendezésén kívül is több igen nagyfontosságú aktuális kérdést ölel fel.

A Szövetség mindenekelőtt a munkásbalasetbiztosítási törvénynek létrehozását sürgeti meg a kormánynál, mert a magyar gyári munkásság helyzete javításának s a gazdasági béke előmozdításának ez elsőrangú feltétele.


Az adóreform tárgyában
elhangzott nyilatkozatai folytán az uj kormánynak a Szövetség az egyenes adók reformjára nézve megállapítja a magyar iparosság kivánságait s megjelöli gazdasági kifejlődésünknek adórendszerünkben lévő akadályait; a fogyasztási adók, különösen a szeszadó reformja ügyében az igazgatóság a szeszipariszakosztályában s a cognac-gyárosok tárgyalásain máris összegyűjtötte a vezérlő szempontokat s e fölötte fontos ipari érdekek meghallgatását kéri a kormánynál.

A Szövetség a munkaadószervezetek központjának létesítését s a munkáslakás kérdés megoldásának siettetését is programmjába vette s legközelebbi teendői közzé sorolta a korlátolt felelősségű kereskedelmi társaságokról szóló, már kész törvényjavaslatának a kormányhoz való felterjesztését.

Különös érdeklődést fog kelteni az a programmpont, mely a választási reformot érinti.
A gyáriparosok szövetsége, mely 1904. óta állandóan foglalkozik a szavazati jognak a munkásokra miként való kiterjesztésének kérdésével hiven eredeti álláspontjához, avval a határozott követeléssel lép fel, hogy a választási jog kiterjesztésével együtt megszüntettessenek azok az akadályok, melyek a magyar gyártulajdonosokat és iparosokat mesterségesen és önérzetüket sértve kizárják a törvényhozásból.

Mennél szélesebb munkásrétegekre terjesztetik ki a szavazati jog, annál nagyobb képtelenséggé válik az, hogy a munkaadók s az ipari vállalatok vezetői tudásukat a nemzet törvényhozásában nem érvényesíthetik.

Ezért a Szövetség a magyar közgazdasági élet fejlődése érdekében kivánja, hogy a választói jog rendezésével együtt az összeférhetetlenségi törvény a magyar ipar szempontjából gyökeres revizió alá vétessék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Keglevich István Cognac-jai. Krausz Izidór-féle szesz és élesztőszesz.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98