Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

A nemzetközi pénzpiaczon javul a helyzet

A pénzügyi köröket ismét az a kérdés foglalkoztatja most: hogy lesz-e kamatláb mérséklés, vagy sem?
A lehetősége a kamatlábleszállításnak megvan, minthogy az összes jegybankok helyzete jelentékenyen javult és a váltóárfolyamok is kedvezően alakulnak az európai piacokra nézve. Nálunk azonban semmiesetre sem várható előbb kamatláb mérséklés, míg a német birodalmi bank ezzel az intézkedéssel nem teszi meg a legelső lépés.

Ami a belföldi pénzviszonyokat illeti, itt nem állott be olyan javulás, mint várták.
Arra számoltak, hogy az orosz kölcsönre való befizetések által nagy tőke koncentrálódik, ami a pénzpiaczra előnnyel lesz. E befizetés az elmúlt héten megtörtént, de az enyhülés nem következett be, amiből azt következetik, hogy az aláirók a befizetésre részint letéteiket használták, részint pedig hitelt vettek igénybe, ugy, hogy a 135 millió korona befizetése semmi hatással nem volt a pénzpiacra.

Ezzel szemben egyéb szükségletek voltak, különösen a magyar kormány szükséglete a juniusi szelvényre, amit a folyó számla kölcsön alapján már megkezdett igénybe venni.

Befolyással volt a pénzpiacra az is, hogy az osztrák hitelintézet uj részvényeinek elővételi joga e hó 16-án lejárt és az első részlet befizetésére a pénzpiaczot erősebben vették igénybe.

Egyébként pedig nálunk az üzlet nem volt nagy és a tételek is jobbára változatlanul maradtak.
Jegyez a nyílt piacon elsőrendű bankváltó 4 százalékot, malomváltók csak a bankrátán helyezhetők el, míg kereskedelmi tárcaváltók jegyeznek lejárat és bonitás szerint 4 háromnegyed – 5 százaléktól fölfelé.

A nemzetközi pénzpiaczon mindenütt javul a helyzet, ami a kamatlábmérséklésre való kilátást fokozza.
Különösen áll ez a német piacokra, hol a német birodalmi bank kimutatásának javulása igen kedvező benyomást tett. Berlinben a magánkamatláb 3 és fél százalék. –Londonban a nyílt piacon a magánkamatláb 3 és ötnyolcad százalék, mig Párisban 2 és héttizenhatod százalék a magánkamatláb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98