Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Irodalmi kincsek

Ez alatt a czím alatt igen kedves formájú könyvsorozat jelent meg. Kicsiny formátumban, nyolczadrétben, finom zöld bőrbe kötött kis könyvek, a milyenek most külföldön nagyon divatosak, mert könnyen elhelyezhetők akár kabátzsebben is s a nyomásuk sem olyan apró, hogy a szemet rontsa. A czímlapon ott van mindegyikben a szerző arczképe.

 

Az öt kötet mindegyike egy-egy irodalmi szempontból is nevezetes mű vagy gyüjtemény; az első közülük , mintegy bevezetője az egész vállalatnak: Beőthy Zsoltnak A magyar irodalom kis tükre czímű tanulmánya , most már harmadik kiadásban. Nagy művészettel írt összefoglaló képe ez a magyar irodalom, vagy jobban mondva a szellemi élet egész fejtődésének, élvezettel olvassuk újra meg újra.

 

Kisfaludy Sándor Himfy szerelmei a második kötet, bevezetésül gróf Szécsen Antalnak, elhúnyt magvas gondolkozású essay-irónknak a költőről szóló tanulmánya van a magyaros vonzóerejüket máig is megtartott versek előtt. Az ember tragédiájához Alexander Bernát irt bevezetést, Heine Dalok könyvéhez fordítójuk, Endrődi Sándor, Vörösmarty válogatott verseihez Beöthy Zsoltnak a költő születésének századik évfordulójára irt beszéde van bevezetőül csatolva.

 

Láthatni ebből, hogy a gyüjtemény egyes darabjai is érzékkel vannak összeválogatva: szeretnők azonban a modern magyar szépirodalom egy-egy termékét is köztük látni. Az esetleg kiadandó új sorozatba remélhetőleg meg fogja találni a maga helyét a mai napok forrongásában érdekes, a mai nemzedék lelkéhez mégis csak legközelebb álló irodalma is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kisfaludy Sándor műve Illusztráció Kisfaludy Himfy szerelmei czimű művéhez
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98