Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Achim András és a koaliczió

Achim L. András, Békéscsaba szocziálista parasztpárti képviselője tudvalevőleg kilépett a koaliczióból és a koaliczió hivatalos jelöltjével, Bakos Mátyással vivott kemény harcz után nyerte csak el kerülete mandátumát. A mandátum átvételénél mondott beszédében is keményen megtámadta Achim a koalicziót. Ezt a dühös beszédét a parasztpárti képviselőnek egy békésmegyei függetlenségi lap igy ismereteti:


- Szeretett, kedves, én édes véreim! Szivemmel szólnék hozzátok, de a szivemnek nincs szája s csak érzi azt, a mit az ajkam hozzátok mond. Érzi azt, hogy csak dolgozni, tenni tudok értetek utolsó lehelletemig, a véres verejtékig. Most másodszor állok előttetek, mint már megválasztott képviselőjelölt. Mikor első izben köszöntem meg nektek erről az erkélyről a mandátumot, azt mondtam hogy nincs győző és legyőzött. De most a mikor annyi piszkot, annyi rágalmat felénk szórtak, igenis mondom, hogy van győző és van legyőzött. (Heves közbekiáltások: Mi van a Kristóffy-bankókkal?) Nem Achim a győző s nem Bakos a legyőzött. Hanem az igazság győzte le a gazságot Isten akaratából és a kik le vannak győzve, azokat kimélni nem szabad. (Felkiáltások Achimék részéről: Éljen! Közbeszólások a másik oldalról: Éljen, éljen öt perczig az akasztófán!)

Bakos Mátyás előttetek mondotta, hogy nem érzi magát képesnek a képviselői tisztség betöltésére. S nekem megesküdött, hogy nem vállalja a jelöltséget. Hazudott, mint a gazember, de most megbüntette az esküszegőt az egek ura. Megbuktak, csufosan megbuktak s viseljék most a következményeket azok a gazemberek is, a kik Bakos mögött állottak… (E pillanatban óriási zaj tört ki a Bakos-páritak részéről. Fügyölés, abczugolás, durva szidalmak röpködtek az erkély felé s Achim perczekig sem juthatott szóhoz.) Csendőrök és huszárok járják be ezt a teret reggel óta. A kolaicziós banda vérbe akarta fojtani az igazságot. (Közbekiáltások: Ne gyalázd a koalicziót, te mocskos!)


De az igazság ereje hatalmasabb volt, mint a koaliczió. Meg fogjuk ezért jegyezni, kik állottak a koalicziós bandában, ki fogjuk nyomatni a neveiket, ki fogjuk pellengérezni őket s átadjuk a névsort munkástestvéreinknek, hadd végezzenek azok velük. Nincs se kegyelem, se irgalom. Elmondom most azt is, a mi programmomra vonatkozik, hadd hallja a koaliczió, a melynek tagjainál Kristóffy József százszor becsületesebb. Örvendek rajta, hogy én vagyok az első, a ki a koaliczió koporsójában beütöttem az első szeget.


Programmom az általános, titkos választói jog, a melyet a koalicziós banda sohasem fog megadni. Én a nép érdekeit viselem szivemben és ha el is ragadnak néha a szenvedélyek, a népért teszek mindent.
(Közbekiáltások: Abczug! Le vele! Mi van Kristóffy pénzével?) Ez az én programmom, melyet a nép is vall. Az a nép, melynek én szivem, lelkem mélyéből köszönöm a mandátumot.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98