Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

A marathoni futás

Athén, 1906. május hó 2.


Az athéni olympiai játékok befejezése még győzelmet hozott a magyar színeknek. Stantics (Szabadkai Sport Egyesület) noha nem is a világbajnokságban, de egy pótlólag közbeszurt gyaloglóversenyben győzött. Sztantics fölénynyel nyerte a versenyt és nagy ünneplésben volt része. Évekkel ezelőtt Bécsben, Prágában és Berlinben számos első díjat nyert.

 

A befejező marathoni futás nagy csalódást okozott a görögöknek, mert ebben is amerikaiak győztek. Athén egész népe ünnepet ül e napon, az összes üzletet bezárva, a lakosság ünneplő ruhában ezrével tolong a Stadionba, hogy megtapsolja és ünnepelje a negyvenkét klm.-nyi távot befutott győztest.


A hellén olympiád utolsó napjának a programmján a marathoni futás és a 84 kilométeres kerékpár-verseny szerepelt. A Stadiont és a környékét ezer meg ezer ember lépte el. Az első görög olympiai versenyen tudvalevőleg görög athléta nyerte meg a marathoni futást és a görögök most is biztosra vették, hogy ezt a specziális versenyszámot ismét görög futó viszi el. A Stadionban megjelent a királyi pár és az egész diplomácziai kar is. Először a 84 kilométeres marathoni kerékpár-verseny ért véget. Az első három helyet franczia versenyző fogadta el.


Valamivel később a marathoni futás résztvevői értek a czélhoz. A versenyben 53 athléta indult. Kínos meglepetést keltett, hogy az első három helyezett idegen nemzetségbeli volt. A kanadai Shening győzött 2 óra 51 p. 20 1/5 mp. alatt, második Franc (Amerika) és harmadik Tornross (Svédország) lett. Constantin trónörökös, mikor a győztes az országutról a Stadion porondjára lépett, hogy az utolsó kört végezze, Shening elé rohant és vele együtt futott a czélig.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98