Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

A milánói nemzetközi kiállitás

Lombardia egykori fővárosában a munkások tizezrei dolgoznak villamfény mellett éjt nappallá téve, hogy nemzetközi kiállításukkal a világot bámulatba ejtsék. A Simplon-alagut megnyitása szolgáltatja a kiállítás rendezésére az alkalmat.

A kiállítás nagy terjedelme (980,000 négyzetméter) egyuttal a kiállítás egyetlen hibája is. A kérdést nem lehetett ugyanis másként megoldani, mint hogy két nagy parkban, a városi kertben és az ugynevezett „Piazza d’ armi”-n helyezték el a 120 palotát és pavillont.

Az épületek területe 215,300 négyzetméter, melyből a festőművészet 12,000, a szobrászat 24,000 az ipari és kereskedelmi csarnok 30,000, a vasut 23,000, a hajózás 12,000 négyzetméter területű csarnokkal foglal helyet. A legtöbb állam és pedig nemcsak kultur államok, hanem exotikus országok is, önálló palotával vesznek részt a kiállításban.

A Via Danten emelkedő árkádos, tornyos főbejáró mellett mindjárt a Simplon-alagut bejáratának másával találkozunk. Ez a nagyszerű alagut építésének bemutatására szolgáló pavillon. A hires fúrógépek egyike működésben is látható lesz. Mellette emelkedik az akvárium, mely a kiállítás után is ugyanarra a czélra fog szolgálni.

A már meglevő híres olasz akváriumok mintájára nemcsak a rendkívül gazdag olasz tengeri és édesvizi halvilágot mutatják itt be, hanem a kereskedelmi halászat érdekeit is képviselni fogják. Itt van a mult század első éveiben amphitheatralikusan épült hatalmas aréna, melyben a kiállítás alatt számtalan sportünnepély fog lezajlani. Tobb 50 és 100,000 lírás pályadíj fokozza majd a résztvevők ambiczióját.

Tovább haladva, gazdag lombozatu fák között találjuk a szépművészetek és szobrászat palotáit. A városkertben van még a vasuti pavillon, - állandó jellegű vasépület és óriási méretein kivűl architektonikus szépségeivel is hat. Feljebb a park északi részében van a béke hófehér ive, a drótnélküli távirás pavillonja, melynek tornyában Marconi találmánya állandóan működni is fog.

Keskeny, hosszú hid vezet a két park között elhaladó villamos vasut felett a kiállítás másik felébe, a korábbi katonai gyakorlótérre. A bejárattól jobbra találjuk a villamosság csodáit, külön pavillonokban a villamos vasutak kiállítást, a világhirű milanói kocsiggyárak remek gyártmányait, az automobil és kerékpár csarnokát és a francziák szépművészeti palotáját, mely utóbbi méreteivel és művészi kiképzésével egyaránt hatásos.

Balra emelkedik a kiállítás legnevezetesebb épülete: a munka-galériája. Állandó jellegű hatalmas csarnok, mely az egész térnek majdnem negyedrészt foglalja le. Itt nyert elhelyezést mindaz, a mire az olasz ipar és kereskedelem büszke lehet. A műszaki tudás dicsőségét és a munka diadalát hirdeti az egész kiállítás s a mit ide az olaszok összehordtak, az nagyszerűségével mindenkire mély hatást fog gyakorolni.

Majdnem ugyanilyen területet foglal el a közlekedő csarnok, melyben a szárazföldi szállítás összes eszközei, továbbá a vasutépítéssel kapcsolatos munkaágak bemutatása rendkívül tanulságos látványt nyujtanak a szemlélőnek. A szárazföldi közlekedés bemutatását kiegészíti a tengerészeti kiállítás, melyben egész hajók nyertek elhelyezést.

Méreteivel negyedik helyen áll a földmívelés palotája, mely az olasz tanyaház mintájára épült. A mi szempontunkból egyike a legérdekesebb kiállítási épületnek, melyben az utolsó években bámutalosan fellendült olasz mezőgazdaságot tanulmányozhatjuk. Érdekes még a léghajózás pavillonja, melyben a legnagyobb kiállítási dijért 150,000 liráért fognak a legnevesebb léghajósok versenyezni.

A külföldi államok közül különösen sikerült a franczia szépművészeti palota, az osztrákok, belgák, a délamerikai köztársaságok és a svájcziak jellegzetes épületei. A magyar csoport épületeiről, melyek miben nem maradnak a külföldi pavillonok mögött, alkalomadtán külön fogunk megemlékezni.

Pályadíjakra a kiállítás igazgatósága rengeteg összegeket fordított. Gondoskodott nagyszerű látványosságokról és kuriozumokról; az idegenforgalom fokozása érdekében mintegy 100 kongresszust fognak a nyáron Milánóban tartani.

A kiállítást maga az olasz király nyitotta meg április 28-án.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kiállitás főbejárata A kiállitás főkapuja előtt A mezőgazdasági- és gépipar csarnoka Az iparművészeti kiállitás előcsarnoka Tengerészeti kiállitás Földmívelés A magyar gépgyárak körképe a gépipar csarnokában Részlet a magyar iprművészeti kiállitásról Magyar urak a királyi pár érkezését várva A királyi pár üdvözlése Az olasz királyi pár a magyar osztályból távozik
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98