Dtum
Login with Facebookk
1906 | Május

Ajánlott levelek automatikus feladása

Hosszú kisérletezések eredménye az a gép, mely most illeszkedik bele a magyar királyi posta szervezetébe, és mely arra van hivatva, hogy a külföldön is megtegye hóditó körutját.

Ez a gép egy ajánlott levelek felvételére szolgáló automata. Ezentul nem kell ácsorogni a postahivatalok helyiségeiben, néha egy félórát is, mig rákerült az emberre a sor, hogy levelét feladhassa. Most a fél odamegy a géphez egy tizfilléressel és az ennyivel kevesebb bélyeggel ellátott levéllel.

Elsőbb is a pénzt befogadó nyilásba beledobja a tizfillérest; a mig ezt nem teszi, a gépet nem használhatja. Az csak természetes, hogy a pénzdarabnak jónak kell lennie, mert az értéktelen utánzatokat a gép kilöki. A mikor a tizfilléres benn van a gépszekrényben, felnyitható a nyilás, mely a levél fölvételére szolgál.

A levél bedobása után meg kell forgatni a foggantyut, mire a gép átadja a postai vevényt. Ezen a vevényen fel van tüntetve a feladás napja, a gépszekrény száma és az a szám, melyet a levél a lebélyegzés alkalmával kapott. Ilyen módon nagyon gyorsan megy az ajánlott levelek föladása, ugy hogy az ember egészen kényelmesen tizennyolcz-husz levelet is feladhat egy percz alatt. Ha a vevények elfogynak a gép automatikusan beszünteti a működését.

A magyar posta az első, mely ezt az ujitást beállítja a mindennapi élet forgalmába. Bennünket ez az ujitás még azért is érdekel, mert e szellemesen megoldott, kitűnő automatának a feltalálója két fiatal magyar gépészmérnök, Fodor Antal és Büky Aurél, a kik e nagy munkájukkal diadalt szereztek külföldön is a magyar névnek.

Ezek az automaták május elsején adattak át a forgalomnak, egyelőre a főváros két helyén: a főpostán és a gyár-utczai postahivatalban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az automata Az automata belülről Az automata szerkezete
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98