Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1906 | Március

A fiumei husvágó és a főváros

A napilapok hiradása szerint a tanács megkeresést intéz a kereskedelmi ministerhez, hogy a fővárost is vonja be ama tárgyalásokba, melyek a Fiuméban létesítendő nagy husvágó létesítése tárgyában egy angol konzorcium és a kormány között már huzamosabb idő óta folynak. A tanács ugyanis attól tart, hogy a fiumei husvágó káros hatással lesz a főváros közélelmezési és állatvásári viszonyaira, s ebbeli aggodalmában meggátolni szeretné a husvágó felállítását. 

Azt hisszük, hogy az aggodalom mihamarabb el fog oszlani s a tanács a körülmények alaposabb mérlegelése után maga is rájön, hogy a fiumei husvágóra nagy szükség van nemcsak a kereskedelemnek, hanem az állattenyésztésnek is. 

Mindenekelőtt arra hívjuk fel a tanács figyelmét hogy a magyarországi élő állat-kivitel elé évről-évre több nehézség gördül.
A ki csak némileg tájékozódott a külállamokkal most folytatott vámszerződési tárgyalásokban tudja, hogy a megkötendő szerződések éppenséggel nem kedvezők mezőgazdasági érdekeinknek, főleg állatkivitelünknek. Így például Németország csaknem védvámos tarifát oktroált a monarchiára, hogy kielégítse az agrár programmal küzdő junkereket. Az uj szerződés következtében a német birodalom eddig egyik fő fogyasztója volt a magyar állat exportnak, hova tovább elveszti jelentőségét ránk nézve. 

Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy öt, tiz vagy maximum tizenöt esztendő mulva föl lesz állítva a vámsorompó Ausztria és Magyarország között s akkor Lajthán tul is nehézségekkel kell a magyar állatkivitelnek megküzdenie. 

Mindehhez hozzáveendő az a faktum, hogy Szerbia a legnagyobb erőfeszítéssel iparkodik saját állatkivitelét Magyarország helyett direct a fekete-tengeri kikötőkbe irányítani. 

Ily viszonyok és kilátások között az előrelátás követeli, hogy megóvjuk állatkivitelünk érdekeit a fölemelt vámokkal, egészségügyi szekaturákkal és más egyéb nehézségekkel szemben, melyeknek az élő állatokkal való kereskedelem ki van téve.

A legegyszerűbb és legpraktikusabb óvrendszabály az élő állatok kivételéről áttérni a hus exportra.
A hussal épp ugy megjelenhetünk a fogyasztó piacokon mint az élő állatokkal sőt közvetlenebb viszony létesülhet a külföldi nagy fogyasztókkal. Az elsődleges tájékozódások erre nézve a legmegnyughatóbb eredménnyel jártak, s ugy a földmívelési, mint a kereskedelmi ministeriumok szaktudósítói egybehangzóan jelentették, hogy Angliában és Belgiumban a tőlünk exportált hus biztos vevőkre számíthat. 

Kétségtelen tehát, hogy a kormány helyesen jár el, amidőn még állami támogatást is hajlandó adni egy nagy husvágó vállalatnak. 

A kérdés immár csak az, hol létesüljön ez a vállalat?
Erre nincs más felelet, mint: Fiuméban. A magyar kikötőváros az egyedüli hely a honnét direkt és a legkevesebb fuvarköltséggel exportálhatjuk a külföldre a husárukat. Fiuméban a vállalat egyenesen a hajókra rakodhat és az olcsó tengeri fuvar mellett megszakítás nélkül juthat el oda, a hová akar: Londonba, Glasgowba, Antverpenbe stb. Ha vasutat is kellene használni, a magyarországi hus aligha lenne versenyképes a nyugoti piacokon, hol már erősen tért foglalt az északamerikai és ausztráliai hus-import.

Azt a különbséget, mely az óceánontuli és a honi állatok ára közt van, csakis az olcsóbba szállítás révén tudjuk paralizálni.
Már pedig ha a drágább magyar ökör, bárány és borju husa Fiuméban rakatik hajóra, mindenesetre kevesebb költséggel jut el Ausztriába mint chicagoi husvágók küldeményei, melyek 3-4 napos utat tesznek vasuton, míg a kikötőbe érnek vagy az ausztráliai szállítmányok, melyek háromszor hosszabb tengeri út költségeit kénytelenek viselni. 
Arról tehát, hogy az export-husvágó Budapesten létesüljön, szó sem lehet. Erre Fiume van predestinálva.
A fiumei husvágóról pedig nincs oka tartani a fővárosnak, mert ki van zárva, hogy a budapesti állat vásár annak bármi kárát vallja. Fiuméban soha nem lehet állatvásár, mert sem a városban sem környékén nincs megfelelő hely. A husvágó a budapesti vásáron fogja beszerezni szükségletét még akkor is, ha erre az állammal kötendő szerződés nem is kötelezné mert első minőségű árura van szüksége. 

Közgazdasági szempontból föltétlen haszon a fiumei husvágó létesítése.
Hasznára lesz az állattenyésztésnek és az állatkereskedelemnek egyaránt.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Napoleon – Slózi Napoleon – Slózi
Egy középiskolai tanártól kaptuk a következő kedves...
A harmadik nemzetközi czéllövő-verseny Puszta-Szentlőrinczen A harmadik nemzetközi czéllövő-verseny Puszta-Szentlőrinczen
Május 6-ikán ismét ünnepi díszbe öltözött Szemere Miklós orsz....
Ad vocem Goethe Ad vocem Goethe
Egy német vidéki szinházban minap ünnepi előadásban adták, két este...
Burkolt kormányválság fogadta Berlinben Papen kancellárt Burkolt kormányválság fogadta Berlinben Papen kancellárt
Papen kancellár berlini tartózkodása 24 órával tovább tartott, mint...
Miksa főherczegről Miksa főherczegről
Miksa főherczeget közvetlen közelből láttuk, mikor Thallóczy...
Pompás mérkőzésen nagy szerencsével győzött a Ferencváros Pompás mérkőzésen nagy szerencsével győzött a Ferencváros
Ferencváros – Phöbus 2:0 (1:0) Vénasszonyok nyarának tűző...
A brüsszeli léghajó-kongresszus A brüsszeli léghajó-kongresszus
A kormányozható léghajó problémája nagy általánosságban megoldottnak...
A föld termőereje A föld termőereje
A nedves föld letiprása, ámbár ezt általában figyelembe se szokták...
Erdőőri szakiskola Veszprémben Erdőőri szakiskola Veszprémben
Darányi Ignác volt földmívelésügyi miniszter régebben kilátásba...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98