Dtum
Login with Facebookk
1906 | Március

A fiumei husvágó és a főváros

A napilapok hiradása szerint a tanács megkeresést intéz a kereskedelmi ministerhez, hogy a fővárost is vonja be ama tárgyalásokba, melyek a Fiuméban létesítendő nagy husvágó létesítése tárgyában egy angol konzorcium és a kormány között már huzamosabb idő óta folynak. A tanács ugyanis attól tart, hogy a fiumei husvágó káros hatással lesz a főváros közélelmezési és állatvásári viszonyaira, s ebbeli aggodalmában meggátolni szeretné a husvágó felállítását. 

Azt hisszük, hogy az aggodalom mihamarabb el fog oszlani s a tanács a körülmények alaposabb mérlegelése után maga is rájön, hogy a fiumei husvágóra nagy szükség van nemcsak a kereskedelemnek, hanem az állattenyésztésnek is. 

Mindenekelőtt arra hívjuk fel a tanács figyelmét hogy a magyarországi élő állat-kivitel elé évről-évre több nehézség gördül.
A ki csak némileg tájékozódott a külállamokkal most folytatott vámszerződési tárgyalásokban tudja, hogy a megkötendő szerződések éppenséggel nem kedvezők mezőgazdasági érdekeinknek, főleg állatkivitelünknek. Így például Németország csaknem védvámos tarifát oktroált a monarchiára, hogy kielégítse az agrár programmal küzdő junkereket. Az uj szerződés következtében a német birodalom eddig egyik fő fogyasztója volt a magyar állat exportnak, hova tovább elveszti jelentőségét ránk nézve. 

Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy öt, tiz vagy maximum tizenöt esztendő mulva föl lesz állítva a vámsorompó Ausztria és Magyarország között s akkor Lajthán tul is nehézségekkel kell a magyar állatkivitelnek megküzdenie. 

Mindehhez hozzáveendő az a faktum, hogy Szerbia a legnagyobb erőfeszítéssel iparkodik saját állatkivitelét Magyarország helyett direct a fekete-tengeri kikötőkbe irányítani. 

Ily viszonyok és kilátások között az előrelátás követeli, hogy megóvjuk állatkivitelünk érdekeit a fölemelt vámokkal, egészségügyi szekaturákkal és más egyéb nehézségekkel szemben, melyeknek az élő állatokkal való kereskedelem ki van téve.

A legegyszerűbb és legpraktikusabb óvrendszabály az élő állatok kivételéről áttérni a hus exportra.
A hussal épp ugy megjelenhetünk a fogyasztó piacokon mint az élő állatokkal sőt közvetlenebb viszony létesülhet a külföldi nagy fogyasztókkal. Az elsődleges tájékozódások erre nézve a legmegnyughatóbb eredménnyel jártak, s ugy a földmívelési, mint a kereskedelmi ministeriumok szaktudósítói egybehangzóan jelentették, hogy Angliában és Belgiumban a tőlünk exportált hus biztos vevőkre számíthat. 

Kétségtelen tehát, hogy a kormány helyesen jár el, amidőn még állami támogatást is hajlandó adni egy nagy husvágó vállalatnak. 

A kérdés immár csak az, hol létesüljön ez a vállalat?
Erre nincs más felelet, mint: Fiuméban. A magyar kikötőváros az egyedüli hely a honnét direkt és a legkevesebb fuvarköltséggel exportálhatjuk a külföldre a husárukat. Fiuméban a vállalat egyenesen a hajókra rakodhat és az olcsó tengeri fuvar mellett megszakítás nélkül juthat el oda, a hová akar: Londonba, Glasgowba, Antverpenbe stb. Ha vasutat is kellene használni, a magyarországi hus aligha lenne versenyképes a nyugoti piacokon, hol már erősen tért foglalt az északamerikai és ausztráliai hus-import.

Azt a különbséget, mely az óceánontuli és a honi állatok ára közt van, csakis az olcsóbba szállítás révén tudjuk paralizálni.
Már pedig ha a drágább magyar ökör, bárány és borju husa Fiuméban rakatik hajóra, mindenesetre kevesebb költséggel jut el Ausztriába mint chicagoi husvágók küldeményei, melyek 3-4 napos utat tesznek vasuton, míg a kikötőbe érnek vagy az ausztráliai szállítmányok, melyek háromszor hosszabb tengeri út költségeit kénytelenek viselni. 
Arról tehát, hogy az export-husvágó Budapesten létesüljön, szó sem lehet. Erre Fiume van predestinálva.
A fiumei husvágóról pedig nincs oka tartani a fővárosnak, mert ki van zárva, hogy a budapesti állat vásár annak bármi kárát vallja. Fiuméban soha nem lehet állatvásár, mert sem a városban sem környékén nincs megfelelő hely. A husvágó a budapesti vásáron fogja beszerezni szükségletét még akkor is, ha erre az állammal kötendő szerződés nem is kötelezné mert első minőségű árura van szüksége. 

Közgazdasági szempontból föltétlen haszon a fiumei husvágó létesítése.
Hasznára lesz az állattenyésztésnek és az állatkereskedelemnek egyaránt.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egyszerű formaldehyd-fertőtlenító eljárás Egyszerű formaldehyd-fertőtlenító eljárás
A közegészség javulásának egyik leghatásosabb eszköze a...
Ausztria – Magyarország 2:1 Ausztria – Magyarország 2:1
Különvonatok, autóbuszok, autók egész sora vitte Bécsbe a magyar...
A Poliklinika A Poliklinika
A mult héten tették le a Poliklinika új ambulatoriumának alapkövét, s...
Az alagutak szellőzése Az alagutak szellőzése
A Simplon alagut épitése a huszadik század egyik legnagyobszerü...
A tartalékos MAC biztosan győzött a Thomka-versenyen A tartalékos MAC biztosan győzött a Thomka-versenyen
Változatos, eléggé nehéz terepen rendezte meg a BEAC nyolcadszor...
Az olasz hadsereg északon is végzetes csapást mért az abesszínekre Az olasz hadsereg északon is végzetes csapást mért az...
A propagandaügyi minisztérium vasárnap este a következő 126-os számú...
Hess Rudolf Hitler helyettese meglátogatta Gömbös Gyulát Hess Rudolf Hitler helyettese meglátogatta Gömbös Gyulát
Hess Rudolf, Hitler birodalmi vezér és kancellár állandó helyettese,...
Tóth Árpád a versfordító Tóth Árpád a versfordító
Legnemesebb irodalmi közvéleményünk jól ismeri és egyre jobban...
Sándor királyról és feleségéről Sándor királyról és feleségéről
Svájczban a napokban egy könyvet jelentettek meg, amelyen a szerző...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98