Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Hirek a szerb trónörökös megőrüléséről

Belgrádból arról érkezett hir, hogy Péter király elsőszülött fia, György szerb trónörökös megőrült. Ez a hir, bár megrendítő, nem kelthet meglepetést, mert György herczeg viselkedése, a mióta a fiatal herczeg trónörökössé lett, s így élete a nagy nyilvánosság elé is tartozik, mindultalan országos, sőt európai botrányokra adott alkalmat.


Míg eleinte azt a látszatot keltették György herczeg viselt dolgai, hogy Szerbia jövendő uralkodója fegyelmezetlen, rakonczátlan ifju, később egyre valószínűbbé vált az a föltevés, hogy a fiatal elméje nincs rendben, s előbb-utobb elkerülhetetlen lesz György herczeg internálása.


A szerb udvar, különösen az utobbi hónapokban, alig győzte György botrányait leplezgetni. Bár Péter király a legszigorubb felügyelet alatt tartotta fiát, György herczeg mégis kitudta játszani őrei figyelmét s a legképtelenebb kalandokba bonyolódott.


A melléje rendelt udvari tisztek helyzete tarthatatlan volt, mert a trónörökös a legnagyobb durvasággal bánt velök. Adjutánsait kénye-kedve szerint ütlegelte is, ugy hogy minduntalan változtatni kellette a tisztjeit, mert ki nem birták mellette.

 

Költekezési mániája veszedelmes méretű volt és rengetek adósságokat csinált. Ahol hozzájutott, orgiákat rendezett és iszákoskodott.


Legutóbbi botránya, a mely ugy látszik maga után vonta mostani internálását, már valósággal őrület volt. Több tánczosnőt csempészett be a konakba, s mikor az egész társaság lerészegedett, átvezette vendégeit saját lakosztályából a trónterembe s ott a ballethölgyekre ráparancsolt, hogy táncz közben üssék ki lábukkal kezéből a magasra tartott királyi koronát.

 

A dáridozó társaságot a nagy lárma folytán ekkor tetten érték, s ez a botrány megérlelte Péter királyban azt az elhatározást, hogy György herczeget ideggyógyintézetben internáltatja.


György herczeg 1887-ben született. Most tehát tizenkilenczesztendős. Tébolyodottsága folytán természetesen alig ha lehet szó arról, hogy apja halála után uralkodó lehessen, s a szerb öröklési rendet valószinüleg hamarosan meg fogják változtatni és György herczeg egy évvel fiatalabb öcscsét, Sándor herczeget fogják trónörökösnek kijelölni.


A bécsi szerb követségen hivatalosan semmit sem tudnak s trónörökös megőrüléséről, beavatott körökben azonban régóta nem titok, hogy György herczeg sulyos beteg.

 

A királyt fiának állapota mélyen megszomorította.


Egy belgrádi hivatalos jelentés ezt mondja: Egy külföldi lapnak jelentése, hogy György trónörökös elmebeteg és a trónöröklésből ki fog záratni, alaptalan.

 

Az a körülmény adott alkalmat ezekre a hiresztelésekre, hogy a legutóbbi időben a trónörökös mind a két hadsegéde lemondott állásáról és mivel e lemondások okait hivatalosan nem közölték, ebből különböző hirek keltek szárnyra, melyek azonban tulzottak. A trónörökös elmezavaráról Belgrádban mit sem tudtak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98