Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Pánszláv református pap

New-Yorkból írják. Már van pánszláv református pap is. És pedig itt, Amerikában, a hol, ha csak üzletből is, már annyi magyarországi szemináriumban nevelkedett luteránus, római és görög katholikus pap állt a pánszláv propaganda zászlaja alá.

 

A pánszláv református papot Rev. K. V. Molnárnak hívják. Mint az Amerikai Magyar reformátusok Lapjában olvasom. Molnár ezideig Csikágóban, a magyar református egyházak jórészét is segítő Reformed Church főnhatósága alatt működött.

 

Molnár ivadéka ama magyar lelkészek egyikének, a kik a mult század elején a sárospataki főiskolából mentek ki Csehországba, hogy a református egyház fejlődését előmozdítsák.

 

Molnár ereiben tehát magyar vér csörgedez s már csak ez oknál fogva is általános megbotránkoztatást szült, hogy a tótul is beszélő református vallásu magyar nép között kibontotta a pánszlávizmus zászlaját s mint a Presbyterian Church főnhatósága alatt működő pap nyiltan a magyarság ellen izgat. Molnár, a kivándorlók egyik főfészkében, Bradockban  épített templomot.

 

Munkája veszedelmes, nemcsak azért, mert nem árt a mi református egyházainknak, melyeknek kebelében eddig békében buzgólkodtak a magyar és tótajku református magyarok, hanem főkép azért, mert a nemzetiségi kérdés bolygatásával és a faji gyűlölet szításával üszköt dob a magyar és tótajku református magyarok közé.

 

Zászlóbontás ügyes és czéltudatos sakkhuzása a pánszláv propagandának. Ölbetett kézzel tehát az amerikai magyar református egyháznak elüljárói nem nézhetik Molnár tiszteletes zászlóbontását s kötelezettségük minden erejükkel odahatni, hogy Presbyterian Church, melynek támogatását Molnár élvezi: átlásson a szitán s még csirájában elfojtsa az a munkát, melynek czélja nem a Krisztusi egyházának a szolgálata, hanem csakis a pánszláv izgatás. Molnár zászlóbontásáról egy tót nyelven írt brosurában ad hírt, a melyből közöljük a következő sorokat:


Minek támogatnánk mi, tótok, magyar templomokat, mikor lehet saját tót templomunk is? Minek adnánk a mi tót pénzeinket annak a népnek, a mely minket annyira letaposott az ó hazában s mai nap is igázza szülőinket, testvéreinket, rokonainkat és másokat? Mikor tett a magyar valami jót a tótnak? Mikor juttatott neki valamit az ő szívességéből? A tótok iránt való szeretet a magyarok részéről már eléggé ismeretes! Minden tót, a ki támogatja a magyart, (bármely móddal) az megtagadja saját nemzetét, érdemetlen lett arra az életre, a melyet neki az ő tót anyja adott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szép Ernő - Vőlegény Szép Ernő - Vőlegény
Szép Ernő vígjátékát kedvezőtlenül fogadta a napi sajtó. A kritikusok...
A magyar irodalom veszteségei A magyar irodalom veszteségei
A dühöngő spanyoljárvány ismét két értékes áldozatot kívánt. Kaffka...
Színészek szórakoztatják a honvédeket Színészek szórakoztatják a honvédeket
Kiss Manyi, Rózsahegyi Kálmán és Elsemann Mihály vezényletével a...
Rövid hírek Rövid hírek
Nitti juniusban érkezik Budapestre Francesco Nitti, volt olasz...
Kassa diadalünnepe Kassa diadalünnepe
A Vörös Hadsereg diadalmas előnyomulásának egyik fényes állomása,...
Az országgyülés nyári szünete Az országgyülés nyári szünete
Valószinű, hogy a képviselőház junius 28-áig elvégzi mindazokat a...
A műselyem, a fonal sodrása A műselyem, a fonal sodrása
Már a természetes selyem feldolgozásánál rájöttek arra, hogy egy...
Amerikai vád az angol bajnokságok ellen - Wahle Ottó támadása Amerikai vád az angol bajnokságok ellen - Wahle Ottó támadása
A 220 yardos angol bajnokság alkalmával kritika tárgyává tettük az...
Rövidek Rövidek
Norris szenátor a flottaépítési javaslat tárgyalása során a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98