Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

A székely akczió 1905. évi működése

Az 1902. évben Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter által szervezett székely kirendeltség most megjelent második részletes évi jelentését dr. Koos Mihály miniszteri segédtitkár, a kirendeltség vezetője állította össze. E jelentés már, - nem úgy, mint a mult évi , a mely három év munkásságáról beszámolva, inkább csak programot adott meg, - nevezetes eredményeket mutat föl.

Igy első sorban megtudjuk belőle, hogy 134 falusi gazdakört szervezett a kirendeltség hat vármegyében, melyeknek működése nemcsak a székely nép gazdasági, hanem szellemi és erkölcsi életére is már látható jótékony befolyást gyakorolt.

A kirendeltség tisztviselői 86 községben összesen 179 gazdaköri szakelőadást tartottak az elmult évben, melyeken mintegy nyolczezer székely gazda vett részt. Ebből látható, hogy élénk érdeklődést tanusít a törekvő székelység az okszerű gazdálkodás iránt, s ha figyelembe vesszük, hogy a kirendeltség működése alatt a székelység gazdasági életében bizonyos fellendülés észlelhető, bátran konstatáljuk, hogy a kirendeltség eddigi működése produktiv volt.

Ugyancsak a helyes gazdálkodás ismereteit terjeszti a kirendeltség mintagazdaságok szervezésével is.
Ez ideig öt mintagazdaságot rendeztek be s jelenleg több hasonló gazdaság berendezése van folyamatban. Ugyancsak a gazdasági fellendülést czélozza a klimatikus és geografiai viszonyoknak leginkább megfelelő tenyészállatok kiosztása. Ez ideig 720 ezer korona értékben osztottak ki tenyészteheneket és üszőket székely kisgazdák között, a mi a belterjesebb állatenyésztésre irányította a kisgazdák figyelmét. Hasonló intézkedések történtek a ló-, sertés- és juhtenyésztés terén is.

Kapcsolatban a tenyészállatok kiosztásával, tejszövetkezetek létesíttettek; állatbiztosítási szövetkezetek és állatenyésztő egyesületek alakultak; gazdasági gépek kiosztásával az okszerű gazdálkodás iránti kedv fokoztatott, úgy hogy az eddigi konzervatív gazdasági felfogás mindenütt veszít eddigi merevségéből, s rohamosan halad a székelység az intenzív, a modern gazdasági berendezés felé.

Szintén a gazdasági viszonyok javítását czélozzák a különböző szövetkezetek, melyek iránt a székelység kezdettől fogva nagy előszeretettel viseltetett. Szocziális téren is megtette kötelességét a kirendeltség. Munkásközvetítő intézetek szervezése, ipari góczpontokon munkásházak építése és a munkások biztosítás által a kivándorlás csökkentésére is nagy befolyást gyakorolt.

Ezenkívül, s mennyiben a mezőgazdaság az iparral összefügg, fontosabb ipari újításokat is létesített.
Nem mulasztottta el teendőit a kirendeltség a székelységnek annyira fontos legelőfelszabadítások és legelőjavítások körül is. És ha a kimutatott statisztikai adatokból következtethetünk, - hatvannégy községben 35.593 kataszteri holdon eszközöltek legelőjavításokat, - és elfogulatlanul biráljuk a kirendeltség tevékenységét általánosságban, úgy reménységgel nézhetünk a székely akczió eredményei elé s bizhatunk a pusztulásnak indult székelység felépülésében.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Székely ház Zágonban Malom Zágonban (Mikes Kelemen szülőháza helyén) Székely házalók Székely vármegyék osztálya
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98