Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

A nemzetiségek Németországban

Érdekes figyelemmel kisérni azt a kétségbeesett küzdelmet, a melyet a német kultúra igája alatt nyögő lengyelek a tűzzel-vassal folytatott germaniráczió ellen folytatnak. Mert hát az a nagy és „dicső” kultrunép, a német, a mely kész örömest fogad és terjeszt minden maszlagot, a mely arról beszél, hogy pl. mi, magyarok miképen nyomjuk el a nemzetiségeket, kiváltképen a németeket, a kik, mellesleg szólva, a magyar föld legáldottabb vidékein hármas tokával, terjedelmes hájtól feszülő poczakkal és pirospozsgás ábrázattal, no meg teli csűrrel és duzzadó bugyellárissal megverve, ékes anyanyelvükön jajgathatnak „a magyarok barbársága” miatt: odahaza, az ősi hazában, irgalmatlanul üldöznek mindenkit, a ki más, mint teuton nyelven dicséri az Urat.

 

Mi, persze, sokkal inkább el vagyunk foglalva a magunk bajával, dolgával, semhogy ráérnénk a szomszédok dolgaival sokat foglalkozni: mindazáltal még nem állhatjuk meg, hogy néha-néha egyet-mást föl ne jegyezünk a nagy erkölcsbirókról, a kik a helyett, hogy a saját házuk előtt söpörgetnének, a szomszéd szemetjére járnak turkálni. Pro memoria, emlékezet okáért, följegyezzük a következő két sürgönyt, a melyek közül az elsőt a poseni iskolaügyben Gabski és Mielsinski német birodalmi gyűlési képviselők a közoktatásügyi miniszterhez intézték; a második pedig a miniszter válaszát tartalmazza. Ezekből a sürgönyökből láthatjuk, hogy mennyire jogosultak (?) német szomszédaink kulturdolgokban a biráló szerepére.

 

Ime a sürgönyök:
„A lengyel tanítványokat naponként egy és több órai bezárással büntetik, mert szót fogadnak szüleiknek, a kik megtiltották, hogy a német vallási oktatáson megjelenjenek. Mi, atyák, e tilalomért a felelősséget teljesen magunkra vállaljuk. Úgy emberi, mint pedagogiai szempontból, a kulturellenes bezárási büntetés megszüntetését inditványozzuk. A Gnesenben ma ülésező atyák nevében: Grabski, gróf Mielinski.”


A miniszter válasza a következő volt:
„Grabski, birodalomgyűlési képviselő, Gnesen. Elvetem azt a tervet, hogy a bezárási büntetés a mely az iskolai rendet sértő tanítványok megfenyítésére szolgál, megszüntettessék. Kulturellenes az az izgatás, a mely arra birja a tanítványok szülőit, hogy gyermekeiket az iskolai hatóságok rendeleteinek megszegésére késztessék. A rendeleteket az összes törvényes eszközökkel keresztül fogjuk vinni. Studt, közoktatásügyi miniszter.”


A „Nordd. Allg. Ztg.” ehhez a következő megjegyzést fűzi: E választ azért közöljük, hogy megmutassuk, hogy a közoktatásügyi miniszterium nem gondol arra, hogy a lengyelek követeléseinek eleget tegyen. A kormány nyugodtan, de nyomatékosan tudomására hozza a lengyel lakosságnak, hogy a német népiskolában nem szenvedélyes agitátorok szava dönt, hanem azok a kellőképen mérlegelt rendelkezések, a melyek a lakosság érdekében állanak és a melyeket tántoríthatatlanúl keresztül fognak vinni.


Tehát Németországban még a vallást sem szabad az idegen ajkuaknak anyanyelvükön tanulni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fényképezés életveszedelemmel Fényképezés életveszedelemmel
A vérbeli fotografust a legnagyobb veszedelem se riasztja vissza, ha...
Szolnoki MÁV – Újpest 2:1 (1:0) Szolnoki MÁV – Újpest 2:1 (1:0)
A fiatal vidéki „csikó-csapat”, amely már nem egyszer...
Húsvéti felkelés. Mellékszál a világháborúban... Húsvéti felkelés. Mellékszál a világháborúban...
Az első világháború egyetlen nemzeti felkelése az íreké. A háború...
Sztalingrád már majdnem egészen német kézen van Sztalingrád már majdnem egészen német kézen van
A Kaukázus északnyugati részén német és szlovák kötelékek az...
Hatalmas légoltalmi és repülőgépkiállítást rendez a Nemzetközi Vásár Hatalmas légoltalmi és repülőgépkiállítást rendez a Nemzetközi...
Három hét mulva, április 30-án megnyílnak a Budapesti Nemzetközi...
Budapesti miniatűrök - A Váci ucca
Néhány év előtt egy angol színésznő járt nálunk, Hogy tetszik Pest?...
Pethő Sándor Pethő Sándor
Az 1919 utáni magyar közélet aránylag kevés igazán jelentős közírót...
Hatalmas meglepetések jegyében indult a futball-világbajnokság Hatalmas meglepetések jegyében indult a futball-világbajnokság
Szenzációsan indult a világbajnokság. Az első forduló hét mérkőzése...
Oroszország és a monarchia Oroszország és a monarchia
Pétervárott kormányváltozás volt: Kokovcevet, aki ugy a belső, mint a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98