Dtum
Login with Facebookk
1906 | November

Ottó főherczeg halála

November első napján, épen a halottak ünnepén az ős Habsburg-családnak egy ifju hajtását törte le a korai halál. Ottó királyi herczeg negyvenegy esztendős korában meghalt. A daliás, fejedelmi alkotásu férfit orvul támadt betegség birta le időnap előtt. Hozzánk az elhunyt herczeg közel nem állott, bár évekig lakott Magyarországon. Nem is fordult volna feléje különösebb figyelem, ha a sors a rendes úton halad és tragikus kitérőkkel nem nyugtalanítja nemzetünket. De Rudolf trónörökös halála a trón várományosává tette királyunk öcscsének, Károly Lajos királyi herczegnek elsőszülött fiát, Ferencz Ferdinándot. És volt idő, mikor ezt is az útból félreállította a szerelem vagy a betegség vagy talán mind a kettő és a sor másodszülött öcscsére, Ottó herczegre volt jutandó.


Két év óta volt súlyos beteg a főherczeg. Két hónapja olyan aggasztóra fordult állapota, hogy Bécsben az Augarten-palotában az orvosok egy konzilium után az utolsó eszközhöz folyamodtak: tracheatomiát végeztek a főherczegen. A főherczeg valamennyire talpra állott s akkor teljesen visszavonult az udvari élettől schönaui kastélyba, a hol teljesen az orvosi gyógykezelésnek vetette magát alá. Közben egy sétán meghűlt és tüdőgyulladást kapott Mikor láza elmúlt és kiheverte a bajt, az orvosok elhatározták, hogy Bécsbe szállítják.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Trónöröklési rend Ottó főherceg halála után
Lóczy István

Az elhunyt Ottó főherczeg 1900. junius 28-ika óta az osztrák és a magyar trón várományosa volt. Rudolf főherczeg halálával ugyanis a trónöröklés a király életben lévő, korban második fivérére, Károly Lajos főherczegre szállott, de az 1896-ban elhalt és trónörökössé a legidősebb fia Ferencz Ferdinánd lett. az öröklés sorrendjében már most Ferencz Ferdinánd után az ő egyenes leszármazottjai következtek volna, a trónörökös azonban 1900 julius 1-én Chotek Zsófia grófnőt, Hohenberg herczegnőt vette feleségül. A cseh arisztokrata családból származó hölgy nem egyenlőrangú a Habsburgokkal és így a házi törvények rendelkezésének megfelelően, Ferencz Ferdinánd 1900 junius 28-án a bécsi Burgban esküvel mondott le esetleg születendő fiai terhére az osztrák és a magyar trónról.

 

Ezt a lemondást a magyar törvényhozás is beczikkelyezte és ettől a naptól fogva, noha később Ferencz Ferdinándnak két fia is született, - két Hohenberg herczeg – Ottó főherczeg, a trónörökösnek korban utána következő fivére volt a trón várományosa. Ottó főherczeg azonban már évek óta betegeskedett és így nem őt tekintették a prezumptiv, kijelölt trónörökösnek, hanem a legidősebb fiát, Károly Ferencz József főherczeget. Mostantól fogva Károly Ferencz József csakugyan prezumptiv trónörökös: ha Ferencz Ferdinánd trónra lép, és a dolgok állásán semmit sem változtatnak, ő lesz trónörökössé. Született 1887-ben Persenbeugben, Csehországban, és dragonyos hadnagy.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98