Dtum
Login with Facebookk
1906 | Október

Képek a magyar mezőgazdasági muzeumból

Az 1896-iki ezredévi kiállítás történeti épületei, melyek a városligeti tó partjára varázsolták a vajdahunyadi várat, s egyéb régi hires építőművészeti emlékeinket állandó jelleggel szilárd anyagokból újra építve ismét készen állanak, s egyik részükben már teljesen berendezve megnyitásra vár a mezőgazdasági muzeum, a melyben nagy buzgalommal összegyüjtve találhatunk meg mindent, a mi mezőgazdaságunkra vonatkozik.

A muzeum vadászati csoportjából mutatunk be ez alkalommal két képet.
Láthatunk ott medvecsaládot, vidáman játszadozó kis bocsokkal, hiúzokat, a mint egy leterített őz testére rohannak, farkasokkal viaskodó vaddisznót. Van ott két vaddisznó, melyeket a király lőtt gödöllői vadászterületének valkói pagonyában.

Az ajándékozók közt szerepel az ifjú József főherczeg is, a ki ép oly buzgó, mint szerencsés vadász.
Az ő adománya az a tizenhat agancsos bika, a mely egy csoport szarvastehenet vezet. A főherczeg máramarosi vadászterületén lőtte e hatalmas állatot s annak idején a múzeum preparátora utazott érte a helyszinére. Egy másik, a főherczegtől kapott tizenhat agancsosból Hubertus-szarvast csináltak s a legendás kereszttel homlokán a Hunyadi-kápolnában állították fel. 

A ritkább állatfajok közül érdekes a muflonok csoportja.
Ezt az állatfajt csak újabb időben kezdik betelepíteni nálunk. 

A muzeum vezetősége arra törekszik, hogy a nagyobb vadász urak mindegyikének jusson itt egy-egy fülke, melyben diadal jelvényeiket elhelyezhetik úgy, hogy ne csak kastélyaik látogatói láthassák, hanem a nagy közönség is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mezőgazdasági muzeum a Városligetben Mezőgazdasági muzeum a Városligetben Mezőgazdasági muzeum emeleti csarnoka A magyar királyi mezőgazdasági muzeum előcsarnoka A mezőgazdasági múzeumból- Vizi madarak A mezőgazdasági múzeumból- Vaddisznó harcza a farkasokkal
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98