Dtum
Login with Facebookk
1906 | Szeptember

Jókai szobra a Svábhegyen

Míg a Jókai hozzá méltó emlékszobrára való gyüjtés bántó lassúsággal halad, megemlékeztek róla azok , kik egyek voltak vele a magyar főváros szép környékének szeretetében. A budapestvidéki turista-egyesület állította az első szobrot Jókainak a Svábhegyen, azon a helyen, a melyet mindeneknél jobban szeretett, a hol kertészkedve figyelte a természetnek nagy és kicsiny dolgokban egyaránt csodálatos rejtelmeit s a hol munkáinak nagy részét írta.

 

A magyar közönségnek nem kell magyarázni, mint jelentett Jókainak ez a kis svábhegyi kert, a melyről oly sokszor irt. Ezért volt kétszeresen kedves és kegyeletes gondolat a Svábhegyen állítani neki szobrot.


Három más szoborral együtt áll ott az új szobor: gróf Széchenyi István, báró Eötvös József és Erzsébet királyné szobrával, - az elsőt ő dicsőítette legszívesebben a negyvenes évekből vett tárgyú regényeiben, a másikkal egy időben, együtt küzdött a magyar irodalomért, a harmadiknak kultuszát ő ápolta legnagyobb melegséggel. Nemcsak a hely, hanem a társaság is, a melybe került, illő Jókai egyéniségéhez és pályájához.


A mellszobor méreteiben szerény, díszében egyszerű, de komoly, jóravaló munka. Jankovics Gyula műve, a kinek már egész sereg kisebb szobra áll a főváros közterein s egy nagyobb is : a szent Gellért szobra.

 

A leleplezési ünnepet széppé, a legutóbbi napokban tartott országos jellegű ünnepek közt is figyelemre méltóvá tette a színhely, az alkalom, a résztvevők lelkesedése. Különösen ki kell emelni Ábrányi Emil ünnepi beszédét, nemes lendülete és magvas tartalma miatt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98