Dtum
Login with Facebookk
1907 | Augusztus

Az Iparművészeti Iskola csipkeverő-tanfolyama

A vallás és közoktatásügyi minisztérium megbizásából tanitónők számára érdekes és nagy szocziális fontosságu háziipari tanfolyam nyilt meg az iparművészeti iskolában.

A hat hétre terjedő tanfolyamon, melynek vezetője Beroldingen Melanie grófnő, az ország különböző részeiből összesereglett tanitónők, a magyar vert csipke készitését sajátítják el, hogy ezt a rendkívül praktikusan értékesíthető háziipari czikket bevigyék az elemi iskolákba. 

A magyar vert csipkének, mint háziipari czikknek, igen nagy fontossága van.
Egy egész család könnyűszerrel megtanulhatja s a családban egy nő mellékesen naponként egy koronát megkereshet vele. Nemcsak kereseti, hanem hazai szempontból is óriási fontossága van e háziipari czikk meghonositásának, mert ha elgondoljuk, hogy a magyar közönség ilyen csipkékért milliókat ad ki évente külföldre, hazafias missziót is teljesítenek azok, kik ezen iparczikk előállításával foglalkoznak, mert akkor évenként legalább husz-harmincz korona az országban marad.

A tanfolyamon először fővárosi tanítónőket tanitanak meg a csipkeverésre s aztán olyan exponált vármegyékből jelölték a tanítónőket, ahonnan a nép tömegesen vándorol ki Amerikába.

A tanítónők saját iskoláikban jövő évtől rendes tantárgyként tanitják majd a magyar vert csipke készitését. Ez a rendkívül hasznosan értékesíthető háziipari czikk egyrészt mihamarabb ki fogja szorítani az iskolából a sok aprólékos, haszontalan diszmunkát, másrészt pedig hivatva van kiszorítani Magyarországból a cseh, morva és felsőausztriai mintákat.

Iskolán kívül azonban a szükséghez képest létesítenek majd egyes helyeken munkamühelyeket is, ugy, hogy nem lankadó buzgalom mellett remélni lehet a magyar vert csipkének széles körökben való általános nagy elterjedését.

A csipkeverő tanfolyamban készitett fényképfelvételeinket e heti számunkban mutatjuk be olvasóinknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az iparművészeti iskola csipkeverő tanfolyama Az iparművészeti iskola csipkeverő tanfolyama
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98