Dtum
Login with Facebookk
1907 | December

Koch Róbert

A mai tudományosság egyik legnagyobb bajnokát tüntette ki a minap a német császár a titkos tanácsosi czímmel. Kegyelmes úr lett az a tudós, aki már Isten kegyelméből nagyobb volt egy fejjel közönséges társainál.

De hát a németek még többre becsülik a királyi kegy sugarait, mint mi, azért nem akarunk sokáig elmélkedni ezen a tényen, annál is inkább, mert Koch Róbert neve minden birálat fölött áll. Ő volt az, aki a tüdővész bacillusát felfedezte és így irányt adott annak a küzdelemnek, amelyet az orvosok és az állam ez ellen az országpusztító betegség ellen több-kevesebb sikerrel folytatnák.

Ő fel is talált egy szérumot, amelyet tuberkulinnak nevezett el és amelyről azt állította, hogy meggyógyítja a tuberkolózist. Fájdalom, ez a gyógyszer nem vált be és e miatt sokan megtámadták a nagy tudós és lekicsinylették kutatásainak értékét. A nagy tudós azonban nem csüggedt és tovább folytatta tudományos buvárlatait.

Ujabban az Afrikában pusztító veszedelmes álomkór okait és gyógymódjait vizsgálta és e működése közben évekig játszott az életével. A veszedelemtől azonban nem ijedt meg és olyan gyógyszert talált fel, amely egy egész országrészt megment ettől a pusztító bajtól. A kitüntetés ép e működését jutalmazta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98