Dtum
Login with Facebookk
1907 | Január

A” Budapesti Szemle”januári száma

A” Budapesti Szemle”januári száma első helyen Marczali Henriknek egy érdekes tanulmányát közli Rákóczi Ferencz és a nép czimmel. A szerző főleg a fejedelem szavaiból s irataiból igyekszik megvilágítani Rákóczinak a néphez való viszonyát. A további közlemények közfigyelmet érdemel Berzeviczy Albertnek a Kisfaludy-társaságban tartott emlékbeszéde Kelety Gusztávról, a kiváló magyar festőművészről és műkritikusról.



Kropf Lajos a Britisch Muzeumban felkutatott adatok alapján mond el érdekes adatokat magyar alchimistákról, Hegedűs Pál egy most kezdődő czikksorozatban „A szabadelvű császárság” czimmel III: Napoleon hires és sokat támadott miniszterének, Olliviernek a második császárság korából szóló nagy művét ismerteti. A füzet szépirodalmi tartalmát De Amicis elbeszélése, Kozma Andor egy kedves bordala s egy angolból fordított vers adják.



Waldapfel János Lazarusról, a három év előtt elhunyt kiváló német filozofusról, mint a néplélektan alapítójáról értekezik. Ballagi Géza pedig Gaál Jenő közgazdasági és társadalompolitikai dolgozatait ismerteti. A gazdag és sokoldalú „Értesítő” rovat számos magyar és külföldi könyv ismertetését adja. A „Budapesti SzemleGyulai Pál szerkesztésében és a Franklin-társulat kiadásában jelen meg, előfizetési ára fél évre 12 korona.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98