Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

Arad a pénzintézeti betétek községi adója ellen

Az országnak már második nagy városa tört pálczát a polgármesterek pozsonyi kongresszusán megszületett azon eszme ellen, mely szerint a pénzintézeti betétek községi adóval megterhelendők.

Első sorban Temesvár vetette el az eszmét, kimondva, hogy a pénzintézeti betéteknek a község javára való megadóztatása magára a község lakosaira hatna vissza hátrányosan, amennyiben a pénzintézetek a betétadót a betevőkre hárítanák át.

Márczius 14-én pedig Arad város közgyülése tárgyalta az ügyet, mely körül meglehetősen parázs vita fejlődött ki. A tanács a polgármesterek pozsonyi határozatát terjesztette pártolólag a közgyűlés elé.

A kérdéshez első sorban Révész Adolf szólott, aki szakszerű beszédben fejtette ki, hogy ezt az adót a pénzintézeti kölcsönre szorult szegény emberek fogják megfizetni, mert a pénzintézetek, nehogy betétállományuk csökkenjen, az adót nem a betevőkre, hanem a kölcsön-kamatláb felemelése utján adósaikra fogják áthárítani.

Lukácsy Lajos a kereskedelemre és iparra nézve valóságos csapásnak tartaná a kérdéses adó behozatalát.

Majd Varjassy Lajos polgármester emelt szót a javaslat mellett, aki előadta, hogy az aradi pénzintézetek 57 milliót tevő betétállományának a község javára megadóztatása a legkisebb adókulcs alkalmazása mellett is 117,000 K évi jövedelmet hajtana a városnak.

Aztán erősen ósdi szellemben támadja a pénzintézetekben lomhán heverő tőkét, mely produktív munkát nem végez.

Müller Károly, Révész Adolf és Steiner Jakab éles kritika tárgyává tették a polgármester ósdi felfogását és a tanács javaslatának elvetését proponálták. Végül szavazásra kerül a dolog és a többség a tanács javaslatát elvetette.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98