Dtum
Login with Facebookk
1907 | Június

A pénz, mint ragályterjesztő

A pénz olyan tárgy, mely a legnagyobb forgalomban van folytonosan, de amely a legkevesebb figyelemben részesül a ragályos betegségek terjesztése szempontjából. Hogy pedig a ragályos csirák hozzátapadjanak, arra számos alkalom van, midőn beteg emberek gyakran ágyukba rejtik a pénzt, vagy kezükbe veszik, vagy még inkább, ha megolvasásakor ujjaikat megnyálazzák.

Előmozdítja a tapadást a piszok, mely ugy az ércz, mint a papirpénz felületét boritja s mely egyuttal eszközli, hogy a kórcsirák hosszabb ideig életben maradhatnak a pénz felületén. Ilyen pénzdarab vagy pénzjegy fertőztethet ismét másokat, ha hogy ugy mondjam, egészséges darabok vagy jegyek közé jut.

Ha most más ember kapja kezébe az ilyen fertőzött pénzt, megolvasásakor könnyen szájába veszi a fertőző csirákat, vagy akkor is, ha – mint teszik – nagyobb pénzdarabot a fogaik közé vesznek, a közben, hogy felváltják, vagy visszaadnak belőle, vagy ha gyermekeknek játékszerül adnak pénzdarabokat, kik nem siethetnek eléggé, hogy szájukba vegyék. Közvetett uton fertőztetheti a pénz uj gazdáját, ha vigyázatlanul tartja, pl. a szekrényben a fehérnemü közt.

A pénzzel tehát igen óvatosan kell bánni. Kerülni kell minden közvetlen közlekedést a pénz és az ember szája között, másrészről a pénznek olynemü eltartását is, mely által egyéb használati tárgyakhoz tapadhat a ragály. Ott, hol egyenes ragályozás veszélye forog fenn, a pénz fertőtlenítendő.

Ezen czélból több eljárást próbáltak ki.

Az asztrakháni orosz veszteglőkben a papirpénzt kénsavval füstölték, - ami czélszerütlen, mert a képződő kénsav megmarja a papirt – az érczpénzt pedig eczetes vizben mosták meg.

Magyarországon a papirpénzt vasszekrényekben 130° C.-nál karbolsav gőznek tették ki.

Lehetséges azonban a papirpénzt karbolsav 10% vizes oldatában – mely borszesz hozzáadásával érhető el – mártani és megszárítani; Oláhországban ezt a módszert alkalmazták, anélkül, hogy a papír szenvedett volna.

Az érczpénz fertőtlenitése igen könnyű, fedett edényben hevitjük annyira, hogy a száraz hő 150-200° C-t érjen el.

Ajánlatos, hogy a papirpénzt ne hagyják sokáig forgalomban. Minél gyakrabban be kell szedni és ujakkal kicserélni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98