Dtum
Login with Facebookk
1907 | November

A Harden-Moltke-pör

Szenzácziós rágalmazási pör tartja izgalomban a német közvéleményt. A vádlott Harden Miksa, ismert berlini író, aki lapjában, a Zukunftban megtámadta Moltke Kuno gróf, volt berlini térparancsnokot és néhány főrangu barátját, akiket a német császár különös bizalmával tüntetett ki, - azzal vádolván őket, hogy fajtalankodó életmódjukkal az államra nagyon is veszedelmes befolyást gyakorolnak a császárra.

 

A czikksorozatot elolvasta a trónörökös is, aki felháborodottan a császárhoz sietett és közölte vele a leleplezést. A császár kurtán bánt el a megvádolt urakkal. Valamennyit eltávolította a környezetéből, azonkívül nyugdíjaztatta.

 

Moltke erre sajtópört indított Harden Miksa ellen. A tárgyalás folyamán Harden és ügyvédje Bernstein igazságügyi tanácsos teljesen lerántotta a leplet a jeles urak bűnös üzelmeiről. Olyan dolgok sültek ki, amelyek tökéletesen kompromittálták Moltket és társaságát, köztük Eulenburg Fülöp herczeg volt bécsi nagykövetet is.

 

A német közvélemény valósággal ünnepelte a bátor ujságírót, aki le merte leplezni az udvarnál garázdálkodó erkölcstelenségeket. Ilyenformán bizonyos, hogy a törvényszék is fel fogja menteni az igazságért síkra szálló Hardent.


Erről az érdekes tárgyalásról két eredeti fényképfelvétellel számolunk be olvasóinknak. Az egyik kép a tárgyalásról szomoru képpel távozó Moltke grófot ábrázolja, a másodikon a vádlott Hardent láthatjuk, akinek szellemes arczáról valósággal lesugárzik a diadalérzet. Mellette áll ügyvédje, Bernstein igazságügyi tanácsos, körülöttük pedig a vidám ünneplő közönség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Harden - Moltke pör Harden - Moltke pör
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98