Dtum
Login with Facebookk
1907 | Október

Nyilatkozatok a kvótáról és bankról

Két nyugalomba vonult előkelő szabadelvűpárti politikus nyilatkozik a kvótáról és a bankkérdésről. 
Falk Miksa évek hosszu során át a magyar kvótabizottság előadója, a ki erős csatákban mindig sikerrel védte meg a magyar álláspontot, egy hétfői hirlap munkatársa előtt kijelentette, hogy nézete szerint a kvóta kérdésének, annak, hogy emeljük-e a kvótát vagy nem, semmiféle néven nevezendő köze nincs a kiegyezéshez. A kiegyezési törvény preczise megszabja a kvótakérdés eldöntésének módját. 

A törvényt eddig híven követte a gyakorlat.
A kvótaemelés különben a mai alap szerint nem lehetséges. Ha a kvótán változtatni akarunk, ez csak úgy lehetséges, hogy a teljesítési képesség meghatározására más alapot keresünk. Egyébiránt a kvótakérdés nem is oly roppant fontosságu. Egy-két százalék kvótaemelésbe, noha ismétlem és hangsulyozom, ajándékképpen azt sem adhatjuk, talán nem halnánk bele ez kellő méltányosság és megértés mellett létrejöhetne a megegyezés.

A mai helyzetben azonban a kvótával össze nem függő okok, különösen osztrák részről olyan hangulatot, olyan ingerültséget idéztek elő, a mely a méltányos kiegyezés megkötését roppant nehézzé teszi. Én bizom benne, hogy ezeket a nehézségeket sikerülni fog legyőzni.

A mi a kvótát illeti, a kormányok szerepe csak akkor következik el, ha a kvóta deputácziók egyezkedése megtörik. 

Lukács László, volt pénzügyminiszter, a „Neue Pressé”-ben a bankkérdésről nyilatkozik. 

Határozottan a bankközösséget tartja kívánatosnak, a melynek, szerinte első sorban az a haszna, hogy Magyarország ingyen, minden áldozat nélkül élvezi Ausztria nagyobb hitelét. Ezért teljesen érthetetlennek tartja, miért akarják egyesek kettészakítani ezt az intézményt, a melynek fönnállása, egysége hazánk pénzügyi viszonyaira nézve oly fontos, sőt életbevágó.

De még érthetetlenebb ez a törekvés akkor, a mikor a közös vámterületet fönn akarják tartani. És itt fölhasználja Lukács László az alkalmat, hogy csunya támadást intézzen a koaliczió ellen, mely eddig egyik programpontját sem tudta keresztülvinni.

Az önálló bankot a mindenrekész többséggel megszavaztathatja a nemzeti kormány s így volna egy vívmánya.

Különben nem lát veszedelmet, a míg Wekerle Sándor a kormány feje, a ki sokkal jobban ismeri az ország pénzügyi és gazdasági viszonyait, mint sem, hogy belemenne a bankközösség fölbontásába. Reméli, hogy a többi politikus is rájön majd erre.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Falk Miksa Lukács László ex-pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98