Dtum
Login with Facebookk
1907 | Október

A választójog és a házszabályrevizió

A képviselőház megnyitó ülésének közeledtével egyre élénkebb lesz a függetlenségi párt klubja, s esténkint mint több és több képviselő gyűl össze, hogy megvitassa a politika napi eseményeit. Így 27-én este is eleven volt az élet a pártkörben, s a rendes politikai társalgást élénkebbé tette, hogy megjelent ma először a nyári szünet óta Justh Gyula, a képviselőház elnöke, később pedig Apponyi Albert gróf kultuszminiszter és Kossuth Ferencz kereskedelmi miniszter is.

 

Szó esett első sorban a szocziálisták október tizediki munkaszünetéről, s ezzel kapcsoaltban az általános választói jogról. A párt legtöbb tagját aggodalomba ejti az általános választó reform a nemzetiségiek miatt. Így többen azt vitatták, hogy a titkos választás szaporítani fogja a nemzetiségi szavazókat, s ha bizonyos föltételekhez nem kötik a választójogot, akkor a nemzetiségiek igen nagy többségben kerülhetnek be a Házba, s erősen megbéníthatják a parlament munkaképességét.

 

A vitatkozás során a párt tagjai különösen azt a meggyőződésüket hangoztatták, hogy a választókerületek új beosztása föltétlenül szükséges, mert csak az új kerületi beosztással lehet a nemzetiségiekkel szemközt sikerrel védekezni. Fölmerült az az eszme, hogy a kerületeket sugáralakban kell beosztani: minden kerület középpontja ugyanis Budapest lenne, s innen ágaznék el minden választókerület az ország határáig, a sugarak minden kerületet szelnek, s így a magyarság minden kerületben dominálna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kossuth Ferenc Justh Gyula Apponyi Albert gróf
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98