Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A kinai anyacsászárné

Híre jár, hogy a kínai anyacsászárné, aki az ország kormányzásában negyvenhat év óta részt vesz, visszavonul a magánéletbe és lemond az uralkodás nehéz gondjairól.

 

Most, hogy Kínában az alkirályok és kormányzók meggyilkolása napirenden van, a 74 éves matróna is fél hogy áldozata lehet az orgyilkosok tőrének; állítólag ez a rettegés bírta az anyacsászárnőt a visszalépésre – ami különben nem nagyon érthető, miután ő felsége hozzászokhatott a borzalmakhoz, amelyekben ő maga is tevékeny részes volt.

 

Cselszövények és rémes gyilkosságok töltik meg uralkodásának minden lapját. Y-chu császár második felesége – volt. Csakhamar furfangos módon kiturta a törvényes feleséget helyéről, ő maga lett a császárné és vakmerőségében addig merészkedett, hogy egy összeesküvés segélyével még férje életében magához ragadta az uralmat, s a regens-császárné czímet kapta.

 

Azóta ez az erélyes asszony uralkodik valójában a nagy kínai birodalomban. Unokaöccse és örökbefogadott fia, Kvangsu, a törvényes kínai császár, csak árnyékuralkodó mellette. Az akarata egyáltalában nem érvényesülhet, a trónon ül és rendeleteket oszt, amelyeket Tz'e-hsi, az anyacsászárné diktál neki.

 

Olyan nagy a császárné hatalma, hogy egy ízben magát a császárt is fogságba vetette, amiért megtagadta neki az engedelmességet. Csak akkor bocsátotta szabadon, mikor megesküdött, hogy ezentul hűséges fia és alattvalója lesz – a mamájának.

 

Elképzelhető, hogy ilyen törvénytelen uralmat mennyi véres esemény kísért. Az anyacsászárné mindenkit kivégeztetett, vagy meggyilkoltatott, aki csak egy nézéssel is ellene szegült parancsainak.

 

Ilyenformán végre is elérte, hogy a törvényes uralkodónak ma már nincs pártja az udvarnál. Az anyacsászárné az ur.


Ez a csudálatos szépségű képünk, amely a Tz’e-hsi kínai anyacsászárnét belső szalonjában ábrázolja, Tsoong Yen kínai udvari fényképész legujabb felvétele után készült.

 

A kép rendkívül érdekes és eredeti helyzetben örökíti meg a mennyei birodalom hatalmas uralkodónőjét: a császárné még egy pillantást vet kis kézi tükrébe és a kezébe tartott festékes pamacscsal egy kevés karmin-festéket rak a pirosítótól és egyéb kendőzéstől megfakult arczára.

 

Ez az asszony, akinek még 73 éves korában is gondja van arra, hogy minél szebb legyen, nem igen gondolhat a visszalépésre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98