Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A román kormány a magyar munkások ellen

Paianu mérnök, a román kereskedelemügyi miniszterium ipari osztályának igazgatója egy rendeletet adott ki, mely a lehető legközelebbről érdekli és minden bizonnyal kinosan fogja érinteni a romániai ipari vállalatokban érdekelt magyar tőkét s még inkább e vállalatok túlnyomó részben magyar vezetőségeit, üzleti és műszaki alkalmazottait.

Ez a rendelet, mint Bukarestből jelentik, felhívja az állami kedvezményben részesülő iparvállalatokat, hogy három hónapon belül tegyenek eleget annak a kötelezettségüknek, hogy a náluk foglalkoztatott munkások kétharmad része román állam polgár legyen.

De Paianu, merész törvénymagyarázattal, még tovább is megy egy lépéssel és azt követeli, hogy ne csak a munkásoknak, hanem az említett vállalatok egyéb alkalmazottainak kétharmad része is román legyen. 

A rendelet első, a munkásokat érdeklő része körülbelül harmadfélezer magyar munkást tesz ki annak a kénytelenségnek, hogy rövid idő alatt Románia határain kívül kell boldogulást keresnie, a másik rész azonban a romániai iparvállalatoknál alkalmazott több száz, jelentékeny hatáskörrel felruházott, részben vezető állásban levő magyar műszaki és üzleti alkalmazott életérdekébe vág. 

Minthogy a külföldön (hol különösen a német, angol és franczia tőke van érdekelve a romániai iparvállalatoknál s a tőke beözönlésével együtt a német, franczia és angol szakemberek raja is hozzákötötte sorsát ez iparvállalatokhoz) máris nagy izgalmat keltett a bukaresti rendelet, természetes a feltevés, hogy az érdekelt magyarországi köröket sem hagyhatta illetetlenül.

Hogy meggyőződjék róla, vajjon történ s történik-e lépés vagy intézkedés a Romániában elhelyezett magyar tőke s különösen a veszedelemben forgó magyar exisztencziák megmentésének érdekében, egy hirlapíró, tájékozódás végett, Hegedűs Loránthoz, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének Igazgatójához fordult. 

Hegedűs Lóránt, a hirlapiró kérdésére válaszolva, a következő kijelentést tette:
- Paianu rendeletének a munkásokra vonatkozó része az 1887.évi romániai ipartörvény első szakaszán alapszik, megy így szól: 

„ A ki Romániában oly ipari vállalatot akar létesíteni, melynek alapítási tőkéje 50,000 lei, vagy a mely naponta legalább 25 munkást foglalkoztatna, részt vesz az e törvény által nyujtott kedvezésekben. Öt évvel a gyár létesítése után kötelező, hogy a munkások kétharmadrésze román legyen”. 

- A rendeletnek a munkásokra vonatkozó része, természetesen nem találhatja készületlenül a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségét. A szövetség, ellenkezőleg, már tervezetet is létesített a Romániából visszatérő magyar munkások elhelyezése érdekében.

És itt megjegyezhetem, hogy az amúgy is munkáshiányban szenvedő magyar gyáripar érdekét csakis kedvezően érintheti ama törvényszakasz szigorúbb végrehajtása. A Romániában állásukat vesztő vagy onnan kirekesztett magyar munkásokat a szövetkezet a magyar gyárakban mind elhelyezheti és kész is elhelyezni.

A szövetkezet e végből érintkezésbe is lépett már a bukaresti osztrák-magyar konzulátussal, kérve, hogy az ily módon felszabadult magyar munkaerőket tartsa számon és legyen segítségére a szövetségnek abban a tekintetben, hogy a Romániából hazatérő munkások csoportjait irányíthassa, illetőleg a magyar gyárvállalatoknál elhelyezhesse. 

- Az akczióban résztvenni hivatva vannak a szövetség vidéki központjai is, egyelőre különösen a Copony képviselő elnöksége alatt álló brassói központ, mely csak nemrégiben helyezett el haladéktalanúl egy Romániából már hazatért, tizenegy főnyi munkáscsoportot. De ha sűrűbben és nagyobb rajokban kelnének is át a határon most még Romániában lévő munkásaink, a szövetség és szervezetei képesek lesznek mindannyiuknak elhelyezésére.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98