Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

A horvátok és a nemzetiségek

A horvát obstrukczió befejezte óta ismételten fölmerűlt a hír, hogy a horvát képviselők a magyar kormány ellen szövetkezni akarnak a nemzetiségi képviselőkkel. A horvát obstrukczió alatt a nemzetiségiek tudvalevőleg fölajánlották támogatásukat a horvátoknak, de ezek akkor nem fogadták el az ajánlatot. Azóta azonban megváltozott a helyzet s az ellentét a rezolucziós szerb horvát koaliczió és a magyar kormány között annyira kiélesedett, hogy a nemzetiségi képviselőkkel való szövetkezés terve Horvátországban ismét napirendre került. Egy zágrábi jelentés szerint a szerb-horvát koaliczióhoz tartozó pártok végrehajtó bizottsága legutóbbi több napig tartott tanácskozása alkalmával foglalkozott a magyarországi nemzetiségi párttal való fuzió tervével.

 

Bár az elfogadott határozatok tartalmát titkolják, annyi mégis kiszivárgott, hogy a végrehajtó bizottság megegyezett abban, hogy 1. a horvát képviselők belépnek a nemzetiségi csoportba és hogy 2. a nemzetiségiek és horvátok közös haditervet állapítanak meg a Wekerle-kormány ellen. A határozatok most még a koaliczióhoz tartozó egyes pártok elé kerülnek s a fuziót csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha valamennyi horvát párt jóváhagyja a koaliczió végrehajtó bizottságának határozatát. A fuzionált pártokhoz természetesen nem fognak csatlakozni sem a magyarországi, sem pedig a horvátországi szerb radikális képviselők. Az utóbbiak már régebben kiváltak a horvát-szerb koaliczióból, a magyarországi szerb radikálisok pedig csak nemrég léptek ki a nemzetiségi pártból.

 

 A magyarországi tótok akcziójáról a prágai „Csazz” hétfői lapjának mellékletén a következőket írja: A nemzetiségi képviselők köre sem nem nyer, sem nem veszít a szerb radikálisok kiválásával. Kilépésök oka a pátriárka személyére vonatkozó megegyezés a kormánynyal. A tót nemzetiségi képviselők agitácziója erős, s a szocziáldemokraták energikusan támogatják. Erősen készülnek a tótok a megyei bizottsági tagsági választásra; a téli választások majd megmutatják, milyen sikerrel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98