Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

Halmay és Zachár Angliában

Az elmult csütörtökön és szombaton tartották meg Wallsalban és Manchesterben az idei 500 és 100 yardos angol bajnokságot, melynek eredményét (kivált a 100 yardos bajnokságnak) az utolsó esztendők egyik legnagyobb sporteseményei közé tartoznak. Az időeredmény jóval felülmulta az eddigieket.


A világnak hat legjobb gyorsuszója adott egymásnak találkozót s így nem is csoda, ha az angol szaklapokon kívül a napilapok is hasábokon át foglalkoztak a verseny kimenetelével. Daniels és Halmay küzdelme oly világrekordot teremtett, amelyet hossz idő mulva sem fognak megjavítani.

 

Már csodaszámba megy, ha ilyen rövid távon 1/10 másodperczczel javítják meg a rekordot és Daniels eddigi elismert idejét teljes két másodperczczel javította meg. Halmay váratlan legyőzése a magyar sportkörökre eleinte deprimáló hatással volt, amikor azonban nyilvánosságra jutott, hogy nemcsak Daniels uszta meg a távot rekord időn belül, hanem Halmay is 4/10 mp.-el jobban uszta meg a világrekordnál, a sportemberek csakhamar megbarátkoztak azzal a gondolattal, hogy Halmay-ban nem csalódtak.

 

A versenyt a manchesteri uszodában tartották meg, mely azonban sokkal szűkebb, semhogy hat versenyző egyszerre egymás mellett indulhatna és Halmay a verseny előtt kérte, hogy előfutamokban bonyolítsák le a versenyt, de ezen kívánságának érthetetlen okokból nem tettek eleget.

 

A starthoz a versenyzők a következő sorrendben állottak fel:
1. Tartakover (Ausztrália bajnoka)
2. Daniels (Amerika, világbajnok)
3. Halmay (Magyarország, világbajnok)
4. Radmilovic (Wales bajnoka)
5. Dockrell (Írország 100 yardos bajnoka)
6. Derbyshire (Dél-Anglia bajnoka)


Az indítás elég jól sikerült s rögtön az első tempók után nyilvánvalóvá lett, hogy Halmay és Daniels között dől el a bajnokság sorsa. A két uszó szédületes iramot diktált s már az első ötven yard leuszása után biztosra vették a világrekord megdöntését. A küzdelem elkeseredett volt. Daniels vezet s Halmay nyomában, óriási erőkifejtéssel dolgozik s valósággal készteti Daniels-t is arra, hogy iramát a végsőkig fokozza. Az utolsó hossznál Halmay felnyomul s már elérni látszik Danielst, amikor ez csodás végspurtba fog s két teljes másodperczczel vervén a világrekordot, a közönség ovácziója közepette győz. Halmay két méterrel második, mögötte Derbyshire, a többszörös angol világbajnok, Radmilovic, Dockrell és Tartakover bajnokok.


Zachár szereplése is szép eredménynyel végződött. A Wallsalban megtartott 500 yardos bajnokságban a világbajnok Taylor után második helyre került, de viszont maga mögött hagyta Radmilovicot és Fostert.

 

Zachár angliai szereplése nagyon kielégítő, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy Zachár a versenyt megelőző estén érkezett meg két és félnapi utazás után és nincs kizárva, ha teljesen pihenve indul, hogy megnyeri a bajnokságot. Taylor ideje nem a legjobb az 500 yardos távra. Kieran állított fel rekordot 1905-ben 6 p. 07 1/5 mp., míg Taylor 15 1/5 mp.-el rosszabb idő alatt nyerte meg a bajnokságot. Zachár a 440 yardos távot Budapest székesfőváros díjáért lefolyt versenyben 6 p. 38 2/3 mp. alatt uszta meg és ha ezen időrekordot alapul vesszük, ugy Zachár az 500 yardos bajnokságban, ha jó formában és pihenten indul, okvetlen 6 p. 20 mp. belül uszta volna meg.


Zachár a 100 yardos bajnokság napján a 200 yardos versenyben győzött nagy fölénynyel és a szimpatikus magyar uszót a megjelent, nálunk még nem tapasztalt nagy számu nézőközönség, mely az egész uszodát teljesen megtöltötte, óriási ovációban részesítette.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Csáky-vándordíj: BKE – Leipziger SC 3:3 (2:0) A Csáky-vándordíj: BKE – Leipziger SC 3:3 (2:0)
A városligeti Nagyjégen szombaton és vasárnap heves küzdelmek folytak...
Ady Endre : Vér és arany Ady Endre : Vér és arany
A magyar olvasó megszokta, hogy irói mindent, a mit közölni akarnak...
A franciák hivatalosan bejelentik a mannheimi és karlsruhei kikötők megszállását A franciák hivatalosan bejelentik a mannheimi és karlsruhei kikötők...
Mannheimban a francia megszállás a kereskedelmi és ipari kikötőre...
A legnagyobb úszó fészek A legnagyobb úszó fészek
A repüléstechnika óriási fejlődése a haditengerészetet is...
A kinai fal A kinai fal
Az ókori építészet egyik legérdekesebb remeke a hires kínai fal. K....
Aktuális furcsaságok -  London - Rákkutatás Aktuális furcsaságok - London - Rákkutatás
Lord Horder, a londoni Royal Institution kiváló kutatóorvosa nemrég...
Botrányok az osztrák képviselőházban Botrányok az osztrák képviselőházban
Az osztrák képviselőház a gorombaságokból és szidalmakból kifogyott....
A meztelen képek vidám históriája
Szerintem egy reakciós alakulatnak, mint például ez a...
A legfonfosabb fegyvernem A legfonfosabb fegyvernem
A háborút hadseregek különböző fegyvernemei vívják, amelyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98