Dtum
Login with Facebookk
1905 | Szeptember

A magyar uszósport diadala

Az 1905. szeptember 9-iki nap páratlanul áll úszósportunk történetében. Voltak már nagy jelentőségű események úszósportunk történetében, mint mikor Halmay Zoltán megnyerte a két olympiai világbajnokságot s a közel múltban az angol bajnokságot, de akkor csak egy úszóról egy magyar úszó világraszóló tehetségéről volt szó. Most azonban az abbáziai versenyeken a magyar úszósport teljes egészében volt képviselve és aratta azokat a hatalmas győzelmeket, melyek úszósportunk elvitázhatatlan fölényéről és magas nívójáról tesznek tanúságot.


A német és osztrák sajtó mélységes hallgatása a vesztett csata után csak fokozza az abbáziai események mértékét és jelentőségét.


A napnak két nagy szenzációja volt:

 

E. Rausch legyőzetése Hajós Henrik által és B. Schwarcz legyőzetése Váczi által. Rausch a verseny előtt már három nappal megérkezett Abbáziába, ahol verseny előtti tréninget tartott és egy ízben az 1000 m versenytávot is igen szép tempóba végigúszta. Rausch a vereséget egyszerűen lehetetlenségnek tartotta. Szokott elbizakodottságával hangoztatta, hogy 7-800m.-ig együtt halad a többivel s aztán egyszerűen elszalad tőlük.

 

Természetesen nem ugy történt. Az 1000 m. bajnokság startja után O. Scheff a bécsi úszó őrült iramot diktált, a melyet csak Rausch vett fel. Hajós a rendesnél valamivel erősebb tempóba halad, de nem veszi át a Scheff diktálta tempót, ugy hogy 400 m.-nél kb 8-10 m.-re volt a német és az osztrák uszó mögött.

 

Scheff az erős iramtól kifulladva 400 m.-nél kiáll. Rausch most már csökkenti az iramot. Hajós lassan felnyomul és 800m.-nél utóléri, majd pedig elhagyja a német bajnokot. Rausch mikor észreveszi, hogy Hajós elhagyta, egy pillanatra szinte elfelejtett tempót csinálni, majd ismét teljes erővel uszni kezd vagy 10 m.-ig, mikor teljesen kifulladva visszaesik és azt hozván fel okul, hogy a sós víz rendkívül bántja szemeit, a versenyt feladta. (Előtte való napokban nem bántotta szemeit a tengervíz).

 

Hajós ezután egyedül változatlan erős tempóban ussza végig a távot és 15 p. 30 3/5 mp. idejével uj osztrák rekordot állít fel. Az elért idő mutatja az öldöklő iramot.


A nap másik eseménye Schwarcz legyőzése. Schwarcz valóságos óriás, rendkívül hosszú karokkal. Igazi melluszó alak és bizony sokan aggódtak Vácziért, mikor mértékeiben annyira elütő két uszó a starthoz állt.

 

Mindjárt a start után Schwarcz hatalmas csapásokkal tört előre és 20 m.-nél körülbelül 5 m előnye volt Váczi felett. Váczi azonban mindjobban lendületbe jön és biztosan felnyomul. 100 m.-nél utóléri és akkor őrült küzdelem támad.

 

Fej-fej mellett haladnak tova, míg végre Váczi méterről méterre apró előnyöket szerez és gyönyörű végküzdelemben 2 testhosszal veri ellenfelét. Ez volt a nap legizgalmasabb versenye. A győztest a közönség szünni nem akaró ovációban részesítette.


Halmay az 50 m. és 200 m.-es versenyben nem akadt méltó ellenfelekre és tetszés szerint győz. Halmay valóságos ünneplés tárgyát képezte. A negyedik magyar versenyző Lengyel Lajos, a Fiumei AC. tagja, szintén derekasan megállotta helyét, és az 50 m.-es megnyitóversenyben elért győzelmével hozzájárult a magyar úszók diadalának növeléséhez. Lengyel egy igen tehetséges versenyző és hisszük, hogy nevével ezentul gyakrabban fogunk találkozni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Halmay Zoltán úszó Hajós Henrik a 200 m-es úszás bajnoka Váczi Imre úszó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98