Dtum
Login with Facebookk
1907 | Szeptember

Automobil ujdonságok

Szénsav-automobil
A berlini iparkiállításon nagy feltünést kelt egy automobil, melyet nem benzin- vagy petroleum-motor, hanem folyékony szénsav hajt. A folyékony szénsav két erős vaspalackban van az automobilon hosszirányban elhelyezve és az elhasznált szénsavat nem puffogtatják el, hanem ismét visszavezetik a palaczkba.

Az „Italia”-automobil
Két hónap óta a Borghese herczeg merész vállalkozásáról szólnak a hirek: a ki Pekingből Párisba utazott automobilon, legyőzve annak a nagy és nehéz útnak minden akadályát.
Ez az eddig páratlan eredmény nagy értékű az automobilismus jelentősége szempontjából. A gépet a turini „Italia” automobilgyár készítette és dicsőségére válik az olasz gépiparnak.

Csónak-automobil
A mult hónapban Bagatelle-ben a Touring Club de France kis kikötőjében érdekes automobilt mutatott be készítője: Ravaillier. Mint képeink is mutatják ez az automobil olyan alakú és úgy van szerkesztve, hogy a szárazon kereken jár, míg a vízben csónak módjára halad. Erre a czélra a gépen kettős szerkezet van: a rendes a kerekek hajtására és a másik a hátul látható propellercsavar és kormánylapát. A próbánál használt minta 6-8 személyre való és szárazon óránként 35, vízben 9 kilométer sebességgel haladt.

Uj hadi-automobil
Mindinkább kitűnik, hogy az automobil, mint hadászati közlekedési eszköz elsőrangú fontosságú. Könnyű mozgékonysága, pályához nem kötött volta a hadászat feltételeinek teljesen megfelel. Ez az oka, hogy minden nagyhatalom a hadi czélokat szolgáló automobil-typusok kifejlesztésén dolgozik.
Az egész automobil kis mozgó vár, mely aczélpánczéllal van bevonva; elől a 35 lóerejű motor, hátul a forgatható félig nyilt kupola, melyben a mitrailleuse-ágyú és a tüzérek vannak, közben pedig a vezető és segédjének bástyája, mely fel és le tolható.


E mellett az egész kocsi oly czélszerűen van összeállítva, hogy árkokon átbukfenczezik minden baj nélkül és jól halad a legegyenetlenebb erdei és mezei utakon, leereszkedik partokon; szóval nincs szüksége elsőrangú útra, hanem a háború minden esélyeihez könnyen alkalmazkodik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A csónak-automobil szárazon és vizen A hadi automobil járatlan erdős utakon Az Italia-automobil Az oldaldeszkák használata Az uj hadi-automobil Szénsav-automobil
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98