Dtum
Login with Facebookk
1908 | Április

Hadi léghajóink

Korunk legaktuálisabb problémája a kormányozható léghajó. A hadviselés technikája is ettől az eszköztől várja haladását. Francziaországban a Patrieval, Angliában a Nulli Secundussal, Németországban a Parseval és Zeppelin léghajóval arattak számottevő sikereket.

A mi hadi léghajó osztályunk még sokkal fiatalabb, mint a külföldé. Csak 1890-ben szervezték az első magyar-osztrák léghajós csapatot. Akkor még csak egyetlenegy kis kötött-léghajóból (ballon captiv) állt a csapat egész felszerelése, ma már tökéletesen egyenrangu a többi európai nagyhatalom léghajós-osztályával. Már nálunk is méltányolják a léghajó rendkivüli hasznos szerepét a háboruban.

Különösen Lipót Szalvátor főherczegnek köszönhet sokat léghajós osztályunk. Lipót Szalvátor maga is kiváló léghajós, a ki számos utat tett meg Meteor nevű léggömjén. Őt és feleségét, Blanka főherczegnőt, valamint léghajós-osztályunk kiváló parancsnokát Hinterstoisser Ferencz kapitányt ábrázolja egyik eredeti felvételünk, a mely a léghajós osztály szemeringi gyakorlatán készült.

A másik képünk a magyar-osztrák kormányozható sárkány-léghajót ábrázolja felszállás előtt a Szemeringen. A léghajó hosszukás, ovál alaku és a katonai szakértők véleménye szerint kiváló szerkezetű. Persze, a kisérletek eredménye katonai titok, de a beavatottak véleménye szerint a mi léghajóink bátran versenyezhetnek a német katonai léghajókkal. Ámbár még egyik se mutatta meg, hogy mire képes háboru esetén.

Adja az Isten, hogy minél későbben bizonyítsák be a gyakorlatban, hogy a hadi léghajó a mai hadviselés egyik legfontosabb eszköze. Annyi bizonyos, hogy a léghajók kormányozhatósága esetén a hadi léghajós-osztályokra elsőrendű feladat vár és igy fejlesztésük kiváló érdeke minden hatalomnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98