Dtum
Login with Facebookk
1908 | Augusztus

Kis gazda rovat

Az akáczfa, mint szőlő karó 

Az akácz fája kemény, ruganyos, erős.
Hatalmasan ellenáll a meleg, hideg és nedvesség változásainak. A vadgesztenyével vetekedik e nemben. A tölgyfánál tartósabb.

A szőlőkaró termelés szempontjából nem czélszerű 20 évesnél nagyobb forgóban nevelni. Jó helyeken 12-15 éves forgó is elég. Ha a fiatal akáczot karók czéljaira hasítjuk, ez fölötte könnyen megy és meggörbül, mert a bele lassabban szárad, mint a külseje. 20 éven túl ez a görbülés már jelentéktelen.

Egy hektár akáczos ültetése 2 méter távolságra minden irányban 60 koronába kerül. Kedvező helyeken, pl. homokban csak 40 koronába. Az első években a közöket lehet szántani és közbeszúrt mívelésre felhasználni.

20 éves korában körülbelül 3000-4000 jó törzset lehet vágni, a mely megér egyenkint 20 fillért, tehát 7-800 koronát. A sarjhajtásokból eredő második forgó sokkal több jövedelmet ád, mert 20,000 karót kiád és ezenfelül sok rőzsét.


A föld szinének hatása a szőlőtőke fejlődésére

Francziaországban mesterségesen fehér, vörös és fekete színűvé tettek ugyanegy földet.
A fehérszínű földön a vesszők súlya 1.18, a vörösön 1.57, a feketén 1.73 kilogramm volt.

Rendesen ért a szőlő a vörös és feketeszínű földön, elkésett a fehér földön. A fekete földön a vegetatió kétszer akkora volt, mint a normális földben. Ez magyarázza meg egyesek sikereit oly földön, a melyet fekete vassalakkal hordottak meg. A fekete szín elnyeli a nap sugarait, a világos szín pedig visszaveti. 


A kakasok kora

Sokan azt tartják hogy az egyéves kakasok jobbak az idősebbeknél.
Ezt a tételt azonban nem lehet általánosítani, mert sok függ a fajtától. A nehéz fajtáknál, milyen pl. a cochin, a brahma, a mechelni, hacsak nem egészen korai kelésűek, nem is tanácsos egyéves kakasokat alkalmazni; de a középnehéz és könnyű fajtáknál sem árt, ha a kakas 2-3 éves.

Általában azt tartják, hogy a fiatal tyukokhoz idősebb kakasokat s fordítva kell adni, hogy jól termékenyített tenyésztojásokat kapjunk, pedig be van bizonyítva, hogy a vérmérsékletnek nagyobb befolyása van erre mint a kornak.

Nézetünk szerint különösen, mivel Magyarországban az irányzat a nehéz fajták tenyésztését karolta fel, hogy 1 1/2 -2 évnél fiatalabb kakasokat tenyésztésre ne használjunk. Csak kifejlődött állatok nemzenek erőteljes, jó ivadékokat.


Hús eltartás meleg időben

Nyáron a hús néhány óra alatt is könnyen megromlik, csak két mód van arra, hogy a húst megóvják. A húst forró zsirral le kell önteni és a megkeményedett zsirréteg nem érhet hozzá a levegő. Vagy pedig faszén közé kell jól beásni, mert a faszén fertőtlenítő szer. A vadhust pedig több napig el lehet tartani aludt tejben.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98