Dtum
Login with Facebookk
1908 | December

Toro királyának koronázása

A királyi hatalom gyönyörűségeiről már nagyon sokat vitatkoztak az emberek – kicsinyek, nagyok egyaránt. Már a népmesékben is megtaláljuk ezt a szálló igét: „bár csak a király lehetnék” – és már az iskolás gyermek is tudja, hogy keserves gondokkal, nagy küzködéssel és lemondással jár a nagy méltóság és akárhányszor hallhatjuk azt is : „én bizony a világ minden kincséért sem lennék király”!

 

Hiszen már a trónralépés első pillanata is szenvedéssel jár: a korona irtózatos nehéz, a szegény király feje rettenetesen szenved a sulya alatt, boldog, mikor levetheti – dehogy koronáztatná meg magát még egyszer!

 

Nahát ebben a tekintetben dicséretre méltó kivétel a kongói Uganda állam fenhatósága alatt álló Toro néger államocska királya, Kasagama, a kinek – ugy látszik az a legnagyobb passziója, hogy ujra meg ujra megkoronáztassa magát.

 

Legalább minden esztendőben egyszer végigszenvedi ezt a czeremóniát a nagyur – a kinek remek képét itt mutatjuk be olvasóinknak. Hát az is igaz, hogy nem valami nehéz ez a korona; páva és papagály-tollakból van összeszőve és egy misszionárus pap teszi a fejére nagy ünnepséggel, hogy kedve teljék benne a felséges urnak, a ki nagyon vallásos keresztény, de azért szabad óráiban a pogány istenségeknek is szívesen áldoz.

 

A korona kiegészítő része egy majom szőréből készült álszakál, a mely az oroszlán sörényét jelképezi. Ezzel akarja a király kifejezni, hogy az ő bátorsága és hatalma a sivatag királyával is vetekszik. Képünkön – amely Bright hadnagy, angol utazó felvétele – az exotikus királyt alattvalói körében láthatjuk. Óriási napernyőt tartanak föléje, hogy barnára (!!) ne süsse arczát a forró napsugár.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98