Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

A troppaui jubiláris világbajnoki korcsolyázó-meeting.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség hölgybajnokságának győztese Kronberger Lili k. a. (BKE.) világbajnok.


Férfiak műkorcsolyázó világbajnokságában győztes U. Salchow (Stockholm).

Troppau, 1908. január 26.


Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka fényes győzelmünknek hírét hozta a távíró.
A Budapesti Korcsolyázó Egyesület jövő évben immár 40 éves fennállását fogja ünnepelni. E működésének legdicsőségesebb és a magyar sportéletben epochalis jelentőségű sikerét aratta, amidőn színei a hölgyek részére fentartott műkorcsolyázó világbajnokságban Kronberger Lili k. a. révén győzedelmeskedtek.


Mielőtt a magyar győzők méltatására áttérnők, álljon itt első sorban azon férfiunak a neve, akinek legnagyobb érdeme a magyar műkorcsolyázók kiképzése. Ez a férfiu a BKE. derék trénere, Sciberth Viktor.


Sciberth módszerével első ízben sokan nem értettek egyet. Mikor ő ezelőtt 10 évvel Budapestre jött, azzal fogadta el felelősségteljes állását a BKE.-ben, hogy „egy műkorcsolyázó gárda kiképzésére vagy a világbajnoki czím elnyerésére legalább is 10 évi szorgalmas tréning szükséges”. És szavai beteljesültek. Tíz év alatt nemcsak jelentős sikereket tudott elérni a műkorcsolyázás terén, hanem a világbajnoki czímet is „haza” hozta Magyarországba.

 

Uj világbajnokunk pompás magatartásáról tanuskodik Salchow-nak véleménye, a hétszeres világbajnoké, aki azt mondta, a „hasonélű fordulásnál előre befelé”, hogy Kronberger módszere a legjobb és eszerint fogja a jövőben ő is ezen kötelező gyakorlat kivételét eszközölni.


Dr. Fuchs, a két év előtti világbajnok pedig oda nyilatkozott, hogy még soha sem látott hölgyműkorcsolyázónál olyan biztosságot a kivitelben, mint amilyet Kronberger kisasszonynál tapasztalt.


Kronberger kisasszony mindössze 30 napon trénirozott és lelkiismeretes munkáját jellemzi, hogy a legszigorubban be is tartotta tréningjét.

Már a magyar bajnokságban is kimutatta fölényes tudását, de amit Troppauban produkált a világbajnoki versenyen, felülmul minden képzeletet.
A kitűnő testtartással végzett kötelező gyakorlatokra a legszigorubb bírálók is csak azon észrevételt tették, hogy Kronberger a huroknál és a hasonélű fordulatnál tulságos eréllyel szakítja meg az átmenetet.


A figurák rajza és a fedés azonban a lehető legtökéletesebb és kifogástalan. Szabadon választott gyakorlatai olyanok voltak, hogy azokat utánozni egyhamar nem tudja senki. Gyakorlatait a zene ritmusával teljesen összhangban végezte. Négy percz állott rendelkezésére nagyszabásu tehetségének bemutatására.

 

Gyakorlatai közül, melyeket végzett, álljanak itt a következők: befutás hasonélű ellenfordulással előre befelé kezdve végén kígyóvonal, hátra befelé és kifelé, Engelmann-csúcs-hármas. Földváry-csárdás, saját szerzeményű tánczok, kettőslábu piruette, csúcs-piruette 4-szeres fordulással (ami szenzácziót keltett) és keresztezett piruette. A gyönyörű kivitelű gyakorlatok bámulatra ragadták a közönséget és a bírákat egyaránt.

Nagy vervevel és hatásosan fejezte be mutatványait Kronberger k. a. egy Paulsen-ugrással. Perczekig tartó zajos ováczióban részesítették utána és sokan siettek Kronberger Lilinek, az 1908. évi világbajnoknak üdvözlésére.

 

Méray Horváth Opika k. a. mesés tehetsége ezuttal érvényesült először, amikor 12 ellenfelével szemben bizonyosan megnyerte a nemzetközi hölgyműkorcsolyázást. Kötelező gyakorlatait pompás rutinnal végezte, de a díjat szabadon választott gyakorlataival is biztosította magának.

Horváth k. a. –nak még nagyobb dicséretére szól, hogy ő e nagyszabásu versenyig még junior volt és három évi szorgalmas tanulás után olyan ellenfeleket győzött le, mint a müncheni Hübler Annát és bécsi Kuich Helént, akik már nem egy nemzetközi versenyből kerültek ki győztesen.


A magyar színek egyetlen férfiképviselője, Szende Andor nem ért el olyan jó eredményt, mint a magyar hölgyek, ami főleg izgatottságának tulajdonítható és azon körülménynek, hogy a kötelező gyakorlatokban a „hurok” nem sikerült és a szabadon választott gyakorlatai pedig kivánni valót hagytak hátra.


A férfiak világbajnokságát Salchow U. immár hetedszer nyerte meg Fuchs Gilbert dr. és Bürger Henrikkel szemben. Salchowról ujat alig mondhatunk. A budapesti közönség is jól ismeri őt és technikáját.


A nemzetközi párversenyt a kontinensen legjobb hírnévnek örvendő Hübler k. a. – Bürger (Münchener E. V.) pár nyerte meg. Gyakorlatai tökéletesek. Az összhangzásban elvégzett első klasszisu mutatványaik csak a legnagyobb elismerésre méltók. A kiváló párversenyzők ezuttal végleg megnyerték Rupprecht bajor herczegnek gyönyörű vándordíját.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jégsport a városligeti korcsolyapályán. Ulrich Salchow korcsolyázó Hübler kisasszony és Bürger Henrik a kontinens legjobb műkorcsolyázó párosa
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98