Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Elektro-kultúra

A növénytenyésztés uj csodáiról

Azok között a nagyjelentőségü természettudományi vizsgálódások között, melyeknek eredményeivel az utóbbi évek alatt elég sürün lepték meg a külföld tudósai a müvelt világot, kevés ragadta meg hathatósabban a figyelmemet, mint egypár zajtalanúl munkálkodó tudós-embernek az úgynevezett elektro-kultúra terén legujabban napfényre került felfedezése.

A radio-kultúra, valamint az ugynevezett anaesthetikus módszer szintén a növénytenyésztés legújabb kisérletei közé tartoznak. Azok az ismertetések, melyeket nemrégiben egy nagol iró: G. Clarke Nuttall tett közzé ezekről a figyelemreméltó természettudományi buvárlatokról:magukat az angolokat is erősen gondolkodóba ejtették. Pedig hát ők ugyancsak hozzá lehetnek szokva az ilyesmihez.

Az elektro-kultúra terén érdekes felfedezésekre jutott Lemstrom, hirneves helsingforsi professzor, a ki három különböző országban szerzett földterületeit külöböző gazdasági növényekkel ültette be a s aztán e czélra megállapitottmódon villmos kezelés alá vette.

Mint a későbbi eredmények megmutatták: a kisérletezés nem volt hiábavaló. A kalászok kerek 50%-kal voltak nagyobbak itt, mint a közönséges szántóföldeken; a gabona 35-40%, a burgonya 20%, a répa pedig 26% nagyobbodást mutatott ezeken az ördöngös elektromos területeken.

1902 és 1903 óta Lemstrom Francziaországban is kisérletezett. Itt egy nagyobb szabásu konyhakert közepére u. n. geomagnetifiére-t helyezett el, melyet a földön keresztül futó sodrony-hálóval hozott összeköttetésbe. Miután pedig ez a készülék a levegőben levő elektromosságot a föld közvetitésével a növényzetnek szolgáltatta át, az eredmény az lett, hogy példáúl a borgonyatermés óriási példányokat produkált.

Az eddigi kisérletek egybehangzóan azt mutatják, hogy a nap folyamán a nap fényének, éjjelpedig elektromos fénynek kitett növények sokkalta dúsabban hajtanak s korábban kifejlődnek. A virágélete gyordabban bevégződik ugyan, de sokkal pompásabb a virágok szingazdagsága.

A radio-kulturát illetőleg Clarke Nuttall legfőképen Camille Flammarion idevonatkozó kisérleteivel foglalkozik. Ezek a kisérletek mindenesetre megérdemlik a szélesebbkörü érdeklődést, mert uj irányt adhatnak a növényzet intenzivebb tenyésztése körül eddigelé követett fogyatékos eljárásoknak.

Egy pár szóban emlitést tehetünk itt az u. n. anaesthetikus módszerről is,melynek egyik főkisérletezőjéül Nuttall a kopenhágai dr. Johannsent emeli ki. Az ő módszere is arra irányúl, mint a fentebb már emlitett tudósoké, hogy t. i. mesterséges úton-módon valami rendkivüli fejlődésre tereljék a növényzetet.

Dr. Johannsen kisérlete abban áll, hogy ő az ültetvényeket egy zárt szekrény-féle készülékbe teszi, melybe éther-gőzt bocsát bőséges mennyiségben. A nehéz pára leereszkedik és rárakodik a növényekre, Ily helyzetben maradnak a növények mintegy negyvennyolcz órán keresztül.

Akkor Johannsen kiveszi nnét őket s egy jégveremben helyezi el. Nemsokára aztán azt tapasztalja, hogy a rügyek és virágok sokkalta gyorsabban és élénkebben hajtanak ki, mint a közönséges bánásmód mellett gondozott növényeknél.

Az elősorolt módszerek között, melyeknek ugyan eddigelé még teljességgel nincsen számbavehetőbb kereskedelmi jelentőségük: mindenesetre az elektro-cultrának van a legnagyobb jövője, melynek általánositása és hozzáférhetőbbé tétele nemcsak a kertészet mindenféle ágának, hanem magának a mezőgazdaságnak is érdekes fordulatot adhat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Kozma Miklós felsőházi tag vasárnap előadást tartott az aktuális...
 Kvarckristály: az adóállomás ellenőre Kvarckristály: az adóállomás ellenőre
A napról-napra szaporodó adóállomások egyre nagyobb problémákat...
A MÁVAG építi és használja 99 évig a tiszaluci vízierőtelepet A MÁVAG építi és használja 99 évig a tiszaluci vízierőtelepet
Legutóbbi cikkünk óta az Öntözésügyi Hivatal megkapta a...
A fővárosi vízművek rendezése A fővárosi vízművek rendezése
szakemberek rég tudják s a Budapesten tanulmányozási czélból...
A hó, a barkhánok A hó, a barkhánok
A megfújt hó leggyakrabban a homokbuckákhoz hasonló kis gerincekben,...
Ordódy Béla Ordódy Béla
Ordódy Béla, a B. T. C. kitünő center halfja, mint sajnálattal...
Nyilas tüntetés egy erkélyen
Tegnap délelőtt egy budapesti ház második emeleti erkélyén három...
Víztartályok az Atlanti-óceán partján Víztartályok az Atlanti-óceán partján
A németek áttörhetetlen betonerődítményeket építettek bámulatosan...
Szertefoszlott vámbéke Szertefoszlott vámbéke
A vámbéke, legszebb álma a genfi Népszövetségnek, tegnapról mára...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98