Dtum
Login with Facebookk
1908 | Február

Elektro-kultúra

A növénytenyésztés uj csodáiról

Azok között a nagyjelentőségü természettudományi vizsgálódások között, melyeknek eredményeivel az utóbbi évek alatt elég sürün lepték meg a külföld tudósai a müvelt világot, kevés ragadta meg hathatósabban a figyelmemet, mint egypár zajtalanúl munkálkodó tudós-embernek az úgynevezett elektro-kultúra terén legujabban napfényre került felfedezése.

A radio-kultúra, valamint az ugynevezett anaesthetikus módszer szintén a növénytenyésztés legújabb kisérletei közé tartoznak. Azok az ismertetések, melyeket nemrégiben egy nagol iró: G. Clarke Nuttall tett közzé ezekről a figyelemreméltó természettudományi buvárlatokról:magukat az angolokat is erősen gondolkodóba ejtették. Pedig hát ők ugyancsak hozzá lehetnek szokva az ilyesmihez.

Az elektro-kultúra terén érdekes felfedezésekre jutott Lemstrom, hirneves helsingforsi professzor, a ki három különböző országban szerzett földterületeit külöböző gazdasági növényekkel ültette be a s aztán e czélra megállapitottmódon villmos kezelés alá vette.

Mint a későbbi eredmények megmutatták: a kisérletezés nem volt hiábavaló. A kalászok kerek 50%-kal voltak nagyobbak itt, mint a közönséges szántóföldeken; a gabona 35-40%, a burgonya 20%, a répa pedig 26% nagyobbodást mutatott ezeken az ördöngös elektromos területeken.

1902 és 1903 óta Lemstrom Francziaországban is kisérletezett. Itt egy nagyobb szabásu konyhakert közepére u. n. geomagnetifiére-t helyezett el, melyet a földön keresztül futó sodrony-hálóval hozott összeköttetésbe. Miután pedig ez a készülék a levegőben levő elektromosságot a föld közvetitésével a növényzetnek szolgáltatta át, az eredmény az lett, hogy példáúl a borgonyatermés óriási példányokat produkált.

Az eddigi kisérletek egybehangzóan azt mutatják, hogy a nap folyamán a nap fényének, éjjelpedig elektromos fénynek kitett növények sokkalta dúsabban hajtanak s korábban kifejlődnek. A virágélete gyordabban bevégződik ugyan, de sokkal pompásabb a virágok szingazdagsága.

A radio-kulturát illetőleg Clarke Nuttall legfőképen Camille Flammarion idevonatkozó kisérleteivel foglalkozik. Ezek a kisérletek mindenesetre megérdemlik a szélesebbkörü érdeklődést, mert uj irányt adhatnak a növényzet intenzivebb tenyésztése körül eddigelé követett fogyatékos eljárásoknak.

Egy pár szóban emlitést tehetünk itt az u. n. anaesthetikus módszerről is,melynek egyik főkisérletezőjéül Nuttall a kopenhágai dr. Johannsent emeli ki. Az ő módszere is arra irányúl, mint a fentebb már emlitett tudósoké, hogy t. i. mesterséges úton-módon valami rendkivüli fejlődésre tereljék a növényzetet.

Dr. Johannsen kisérlete abban áll, hogy ő az ültetvényeket egy zárt szekrény-féle készülékbe teszi, melybe éther-gőzt bocsát bőséges mennyiségben. A nehéz pára leereszkedik és rárakodik a növényekre, Ily helyzetben maradnak a növények mintegy negyvennyolcz órán keresztül.

Akkor Johannsen kiveszi nnét őket s egy jégveremben helyezi el. Nemsokára aztán azt tapasztalja, hogy a rügyek és virágok sokkalta gyorsabban és élénkebben hajtanak ki, mint a közönséges bánásmód mellett gondozott növényeknél.

Az elősorolt módszerek között, melyeknek ugyan eddigelé még teljességgel nincsen számbavehetőbb kereskedelmi jelentőségük: mindenesetre az elektro-cultrának van a legnagyobb jövője, melynek általánositása és hozzáférhetőbbé tétele nemcsak a kertészet mindenféle ágának, hanem magának a mezőgazdaságnak is érdekes fordulatot adhat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi újság?
A japáni trónörökös számára Chicagóban egy 18 méter magas és 80 méter...
A levegő felső rétegeinek összetétele A levegő felső rétegeinek összetétele
VEGARD, az északi sarkfény jelenségeinek kiváló kutatója, eddigi...
A cséplőgépkezelők és fűtők felmentése A cséplőgépkezelők és fűtők felmentése
A cséplőgépkezelők és fűtők felmentése iránt a honvédelmi miniszter...
Főiskolai gyorskorcsolyázó bajnokság Főiskolai gyorskorcsolyázó bajnokság
Manno Miltiades és Eötvös Zoltán sokszoros bajnokoknak és...
Színház Színház
Egy férfi, László, művész, geniális zeneszerző és két asszony. Az...
Kis gazda rovat
Az akácz fája kemény, ruganyos, erős. Hatalmasan ellenáll a meleg,...
A japánok támadása Port Arthur ellen A japánok támadása Port Arthur ellen
A japánok támadása Port Arthur ellen. A japánk az oroszok mandsuriai...
A halott becsülete A halott becsülete
Annak idején nagy feltünést keltett, hogy egy zürichi evangélikus...
Olaszország külpolitikája Olaszország külpolitikája
Május 15-én az olasz képviselőházban nagyfontosságú és érdeklődéssel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98