Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Radiokultura

Ezt a nevet adta Flammarion, a nagyhirü csillagász a természettudományi kutatás amaz ágának, mely arra vonatkozó kisérletekkel foglakozik, hogy miképp nőnek a növények szines fényben.

 

Egy angol kutató, G. C. Nuttall most érdekes adatokat közöl ebbeni megfigyeléseiről egy londoni folyóiratban. Juvisy-ben, a csillagászati obszervatóriumban négy kis melegházat állitott föl, melyek egyike vörös, a másik zöld, a harmadik kék s a negyedik fehér üveggel volt befödve.

 

Ezekbe teljesen egyenlő idős és egyformán fejlett mimóza-palántákat ültetett el s három hónapig nevelte azokat. Az eredményről a következőkben számol be.


A rendes, szintelen üveggel födött melegházban a szokott módon tenyésztek a palánták és közel négy hüvelyk nagyságra nőttek.


Kék üveg alatt a növények nem nőttek éppenséggel semmit, tökéletesen ugyanolyanok maradtak, mint három hónappal azelőtt voltak. Egészségesnek látszottak, de nem fejlődtek – mintha elaludtak volna az nap, a mikor a kék világosságba jutottak s azóta sem ébredtek volna föl.


A zöld üvegü melegházban erősen nőttek a palánták; három hónap múlva még egyszer akkorák lettek, mint a szintelen üveg alatt levők. Kétségtelen tehát, hogy a zöld fény fokozta fölfelé való növekedésüket, de más tekintetben ártott nekik: nem voltak olyan szépen kifejlettek és bokrosak, mint a rendes növésű palánta.


A legfeltünőbb eredményeket mutatták a vörös fénybe elültetett palánták. Bámulatos gyorsan növekedtek és fejlődtek: a három hónap elteltével négyszer akkorák voltak, mint a velük egykorú palánták és több mint tizenötször akkorák, mint a kék üveg alá helyezettek. Ezenkívül az összes palánták közül csak ezek virágzottak.  


A mimóza közmondásszerü érzékenysége a vörös fény alatt túlérzékenységgé fokozódott, holott a kék fény alatt csaknem teljesen megszünt. Ezeket az eltéréseket eleinte annak tulajdonitották, hogy a különböző szinü fényben élő palánták különböző erejű fényt és hőmérsékletet kaptak; de ez a felfogás tévesnek bizonyúlt, mert amikor pontosan egyenlő fényűekké és hőmérsékletűekké tették a növényeket, az eredmény akkor is ugyanaz maradt. Hasonló kisérleteket tettek ezután más növényekkel is s az eredmény ugyanaz lett.


Mindezekből az angol bulvár azt következteti, hogy a radiokulturának jövője van s idővel nagy átalakulást fog előidézni a kertészetben. A mi gyakorlati hasznát illeti, erre vonatkozólag még korai volna határozott véleményt mondani, de annyi mégis valószínű, hogy a vörös fény egygyel szaporitani fogja a kertészek és virágtenyésztők amaz eszközeinek számát, melyek segitségével a növények fejlődését siettetik.


Hasonló kisérleteket tettek selyemhernyókkal is s azt tapasztalták, hogy fejlődésük, selymük mennyisége, petéik száma nagy mértékben függ attól, hogy az állatok milyen szinű fényben éltek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Gazdáknak a háziállatokról Gazdáknak a háziállatokról
A lapályfajtába tartózó tájfajták legnagyobb része feketetarka, de...
Külföldi nők özönlése Budapestre Külföldi nők özönlése Budapestre
A mult héten nagy vita és sok kavarodás volt akörül, beengedik-e...
A magánvasutak államositásának halogatása még sok pénzébe kerül az államnak A magánvasutak államositásának halogatása még sok pénzébe kerül az...
Gazdasági és politikai körökben egyre többen foglalkoznak a...
Hatezer diák köszöntötte nevenapján a kormányzót Hatezer diák köszöntötte nevenapján a kormányzót
A december 6-iki Miklós napra való tekintettel, ma délután mintegy...
Féltucat gólt lőtt a Ferencváros Féltucat gólt lőtt a Ferencváros
Ferencváros - SBTC 6:0 (2:0) Divatba jöttek a nagy gólarányú...
A halál a báb színházban A halál a báb színházban
Vasárnap délután, süt a nap…. gyere, kedves olvasó, menjünk ki...
Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi Károlyt Írók, szinészek és sportemberek kísérték utolsó útjára Aszlányi...
Őszinte és mély részvét mellett temették el vasárnap délután a...
Barátságos mérkőzések Barátságos mérkőzések
FTC – KAC 2:0 (1:0) – Üllői-ut – Bíró: Gerő Ferenc...
Walt Whitman, az ember Walt Whitman, az ember
Jusson eszünkbe Freud páratlanul tömör megfogalmazása:...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98