Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Radiokultura

Ezt a nevet adta Flammarion, a nagyhirü csillagász a természettudományi kutatás amaz ágának, mely arra vonatkozó kisérletekkel foglakozik, hogy miképp nőnek a növények szines fényben.

 

Egy angol kutató, G. C. Nuttall most érdekes adatokat közöl ebbeni megfigyeléseiről egy londoni folyóiratban. Juvisy-ben, a csillagászati obszervatóriumban négy kis melegházat állitott föl, melyek egyike vörös, a másik zöld, a harmadik kék s a negyedik fehér üveggel volt befödve.

 

Ezekbe teljesen egyenlő idős és egyformán fejlett mimóza-palántákat ültetett el s három hónapig nevelte azokat. Az eredményről a következőkben számol be.


A rendes, szintelen üveggel födött melegházban a szokott módon tenyésztek a palánták és közel négy hüvelyk nagyságra nőttek.


Kék üveg alatt a növények nem nőttek éppenséggel semmit, tökéletesen ugyanolyanok maradtak, mint három hónappal azelőtt voltak. Egészségesnek látszottak, de nem fejlődtek – mintha elaludtak volna az nap, a mikor a kék világosságba jutottak s azóta sem ébredtek volna föl.


A zöld üvegü melegházban erősen nőttek a palánták; három hónap múlva még egyszer akkorák lettek, mint a szintelen üveg alatt levők. Kétségtelen tehát, hogy a zöld fény fokozta fölfelé való növekedésüket, de más tekintetben ártott nekik: nem voltak olyan szépen kifejlettek és bokrosak, mint a rendes növésű palánta.


A legfeltünőbb eredményeket mutatták a vörös fénybe elültetett palánták. Bámulatos gyorsan növekedtek és fejlődtek: a három hónap elteltével négyszer akkorák voltak, mint a velük egykorú palánták és több mint tizenötször akkorák, mint a kék üveg alá helyezettek. Ezenkívül az összes palánták közül csak ezek virágzottak.  


A mimóza közmondásszerü érzékenysége a vörös fény alatt túlérzékenységgé fokozódott, holott a kék fény alatt csaknem teljesen megszünt. Ezeket az eltéréseket eleinte annak tulajdonitották, hogy a különböző szinü fényben élő palánták különböző erejű fényt és hőmérsékletet kaptak; de ez a felfogás tévesnek bizonyúlt, mert amikor pontosan egyenlő fényűekké és hőmérsékletűekké tették a növényeket, az eredmény akkor is ugyanaz maradt. Hasonló kisérleteket tettek ezután más növényekkel is s az eredmény ugyanaz lett.


Mindezekből az angol bulvár azt következteti, hogy a radiokulturának jövője van s idővel nagy átalakulást fog előidézni a kertészetben. A mi gyakorlati hasznát illeti, erre vonatkozólag még korai volna határozott véleményt mondani, de annyi mégis valószínű, hogy a vörös fény egygyel szaporitani fogja a kertészek és virágtenyésztők amaz eszközeinek számát, melyek segitségével a növények fejlődését siettetik.


Hasonló kisérleteket tettek selyemhernyókkal is s azt tapasztalták, hogy fejlődésük, selymük mennyisége, petéik száma nagy mértékben függ attól, hogy az állatok milyen szinű fényben éltek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Rudolf trónörökös halála napján Rudolf trónörökös halála napján
Rudolf trónörökös halálának január 30-án volt huszadik évfordulója....
226 kilométer utat épitenek Kecskemét határában 226 kilométer utat épitenek Kecskemét határában
Annakidején, amikor a kecskeméti tanyavilág uthálózatának...
Németország – Magyarország 2:2 (1:1) Németország – Magyarország 2:2 (1:1)
35.000 néző övezete körül az Üllői-úti sporttelep zöld gyepes...
Francia szerződéssorozat a külkereskedelemben Francia szerződéssorozat a külkereskedelemben
A pénteken háromheti megbeszélés után létrejött és kézjeggyel...
A MOTESz bajnoki versenye A MOTESz bajnoki versenye
Április 26-án és 27-én a BBTE Attila-utcai tornacsarnokában rendezte...
A magyar írók segélyegylete A magyar írók segélyegylete
A múlt év második felében két új alapítványnyal gyarapodott: Néhai...
A véres bolivíai forradalom A véres bolivíai forradalom
Bolíviában véres forradalom zajlott le, amelyről 24 órás határzár...
A budapesti háziezred festőinek kiállítása
E kiállításon szereplő művészeket azonfelül, hogy valamennyien a...
A szív egészségtana 2 A szív egészségtana 2
A szívtágulás ; a szív határai kitolódnak, amit orvos a mellkas...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98