Dtum
Login with Facebookk
1908 | Január

Automata bábuk

Három csudálatos automatikus szerkezetben gyönyörködik mostanában Berlin közönsége. Az ember alaku automatákat Droz Péter és Henrik, két kiváló franczia mechanikus készítette a tizennyolczadik században.

Ezek az „androidák” (így nevezték el a feltalálók bábuikat) bámulatos viszontagságokon mentek keresztül: egy szállításuk alkalmával a franczia tengerparton hajótörést szenvedtek és majdnem teljesen elpusztultak. Helyreállításuk után Madridba kerültek, ott a főinkvizitor elkoboztatta a bábukat mert boszorkányságnak tartotta a működésüket.

Innen egy franczia kastély lomtárába jutottak, a honnan egy szenvedélyes gyűjtő halászta ki őket. A három nagyszerű bábu viselkedése a csalódásik hasonlít az élő és értelmes emberek mozgásához. Az egyik bábu rajzol, a másik ír, a harmadik harmoniumon játszik. Rendkívül érdekes megfigyelni a működésüket.

Az iró bábu – melynek képét és szerkezetét mai számunkban mutatjuk be olvasóinknak – bemártja a tollat, kirázza a tollából a fölösleges tintát, kissé gondolkodik, aztán gyors tempóban több értelmes és összefüggő szót ír le az előtte lévő papírra.

A rajzoló bábu egy arczképen dolgozik. Időnkint abbahagyja a munkáját és figyelmesen nézi a képet, éppen ugy, mint élő kollégái.

A zenélő automata tökéletesen utánozza a zongoraművésznők mozdulatait.

A bábuk szerkezete rendkívül összetett, ugy, hogy a berlini mechanikusok sem tudják okát adni a működésüknek, ámbár az automaták tulajdonosa szivesen megengedi, hogy tanulmányozzák a csodálatos gépeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az író bábu egyike a 18. században készült hires Androidáknak A képen az író bábu szerkezetét láthatjuk
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98