Dtum
Login with Facebookk
1908 | Július

Sven Hedin

Ez a hires svéd utazó – a kinek arczképét mai számunkban közöljük – azt tüzte ki czéljául, hogy a föld legtitokzatosabb országának, Tibetnek, ismeretlen részeit feltárja a czivilizáczió előtt.

Két és fél évvel ezelőtt indult másik felfedező utjára és már hét hónap óta nem érkezett felőle semmi hir. Családja attól fél, hogy a tibetiek meggyilkolták a vakmerő kutatót és hogy ez a félelem nem egyszerű rémlátás, azt mindenki tudja, a ki ismeri Tibet viszonyait.

Ebben az országban budhista papok, az u. n. lámák uralkodnak, a kiknek feje a hatalmas Dalai Láma. Évezredek óta a világtól elzárkózva élnek a tibetiek és a legnagyobb gonddal ügyelnek arra, hogy idegen ember ne tehesse lábát hazájuk földjére. Az utazót, a ki átlépi Tibet határait, az a veszedelem fenyegeti, hogy halálra kinozzák, ha netalán felfedezik kilétét.

Nem lehetetlen, hogy ez a sors érte Sven Hedint is, ugy, hogy a londoni földrajzi társaság levelet inétzett az indiai alkirályhoz, melyben megkérte őt, hogy érdeklődjék az Indiával határos országban eltünt nagy tudós sorsa iránt.

A tudományos világ abban reménykedik, hogy a hihetetlen energiájáról ismeretes Sven Hedin ezuttal is legyőzte azokat a nehézségeket, melyek eléje tornyosultak és nemsokára ismét hirt ad magáról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98