Dtum
Login with Facebookk
1908 | Július

Zeppelin gróf legujabb felszállása

Zeppelin gróf, a hires léghajós, a minap ismét felszállt több ujabb szerkezettel ellátott léghajójával a Boden-tó mellett fekvő Friedrichshafenben.

Kisérlete minden eddiginél nagyobb sikerrel járt. Minden irányban bekalandozta Radensburg környékét, majd visszatért a Boden-tóra, ezt megkerülte 500 méternyi magasságban. Két órai előre kijelölt menet után a léghajó még egy teljes óráig keringett minden irányban, mig a sötétség be nem állott. Azután beszüntette motorainak müködését, mire a szél visszavitte Friedrichshafenbe. Ez a kisérlet ismét bebizonyitotta, hogy a Zeppelin-féle léghajó kiváló röpülőképességében nem lehet többé kételkedni.

Zeppelin léghajója szivaralaku és aluminiumból készült. 13 rekeszből áll, s igy, ha az egyik elromlik, a többi föntartja. Az egész léghajó selyemmel van bevonva. Négy, aránylag kis csavar hajtja, kettő az előrészen, kettő pedig a hátsó részen van elhelyezve. Két, ugyancsak aluminiumból készült csónak van a léggömb alsó részén elhelyezve mozgékonyan, ezek között egy 40 méter hosszu folyosóval, melyen közlekedni lehet.

A léggömb a Boden-tó partján épitett félszerben van elhelyezve. Egy ott levő sinszerkezeten nyugszik, ezzel együtt huzzák ki a félszerből és a sinekről száll fel. Rendkivül érdekes ez az óriási lelánczolt tutajon álló épitmény, a mely lehetővé teszi azt, hogy a léghajó az indulása után következő időben a viz fölött röpülve, semmi akadályba se ütközzék, mig el nem éri a rendes magasságot.

A 70 éves Zeppelin grófnak legutóbbi kisérlete is fényesen sikerült. Nehéz viszonyok közt, fellegekbe nyuló hegyek fölött és erős szél ellenében tizenhét óráig maradt a levegőben és léghajója mindvégig engedelmeskedett kormányosának. Ez a nagy siker most a léghajósok javára billentette a mérleget, szemben azokkal, a kik a repülőgép hivei. Most már valószinünek látszik, hogy Zeppelinnek sikerülni fog léghajóját huszonnégy óráig, sőt még tovább is, föltétlen biztonsággal kormányozni. E mellett az óriási léghajón husz ember is utazhatik, a minek katonai szempontból igen nagy fontossága van.

Képünkön jól láthatjuk az óriási léghajót, a mint Konstanz városa fölött röpül el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zeppelin gróf uj szerkezettel javitott léghajója A bodeni tón épült hatalmas félszer, a melyben a léghajót tartják Zeppelin gróf és Hergesell tanár a fölszállás előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98