Dtum
Login with Facebookk
1908 | Június

A franczia köztársaság elnöke az angol királynál

Május 26-án a franczia köztársaság elnöke, először életében, átkelt a csatornán, hogy meglátogassa fejedelmi barátját, VII. Edvárdot, az Egyesült Brit Királyság alkotmányos urát. Az agol-franczia barátság e hivatalos megerősítése, a melyet az imént megnyilt és még ma sem kész angol-franczia kiállítás is hivatva van jelképezni, csak formai jelentőségű szemben azokkal a tettekkel, melyeket e barátság megérlelt. Köztük a legfontosabb Anglia és Oroszország közeledése, melyet az angol király e napokban fog megpecsételni pétervári látogatásával.


A Falličres tiszteletére tartott díszebéden Edvárd király franczia nyelven a következő pohárköszöntőt mondta Fallieres elnökre:
„Isten hozta, elnök úr! A királynéval egyetemben el vagyunk ragadtatva, hogy oly szerencsések vagyunk és önt körünkben fogadhatjuk s mivel ez az első eset, hogy ön Angliába jött, reméljük, hogy e rövid tartózkodásból kifolyólag is kellemes emlékeket fog magával vinni. Holnap, remélem, közösen tekintjük meg a franczia-angol kiállítást. A kiállítás létrejövetele bizonyítéka annak, hogy a barátságos megegyezés, a mely kettőnk között fönnáll, sokkal erősebb, mint valaha. Tiszta szívemből óhajtom, hogy ez a barátságos megegyezés állandó megegyezéssé fejlődjék mindkét nemzet boldogságára és fölvirágzására és a béke föntartására, a melyen a világ boldogsága gyökerezik. Emelem poharamat a franczia köztársaság elnökének egészségére, valamint boldogulására és fölvirágzására Francziaországnak, a melyet régóta ismerek és csodálok.”


Falličres elnök választásban első sorban köszönetet mondott a fényes és barátságos fogadásért, a melyben részesítették. Hangoztatta azután, hogy Angolországban tett látogatását Francziaországban az egész franczia nemzet ama szives egyetértés megerősítéseként fogja föl, a mely a szóló meggyőződése szerint a jövőben mind bensőbbé fog alakulni Nagy-Britannia és Francziaország közös jóléte és a világbéke hasznára. Az elnök végül a király és a királyi család egészségére, valamint a két népet összekötő barátság további fejlődésére üritette poharát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98